Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így élnek az afgán nők…

Szöveg: hirszerzo.hu/honvedelem.hu |  2008. február 28. 9:10

Egy nemrégiben napvilágot látott jelentés szerint az Afganisztánban “felszabadított” nők sok szempontból rosszabbul élnek, mint a nemzetközi katonai erők megjelenése előtt. A háború és a szegénység ugyanis egyre több afgán családfőt késztet arra, hogy lányát eladja, vagy kényszerházasságra kényszerítse.

Egy közelmúltban megjelent jelentés szerint: hat évvel azután, hogy nemzetközi katonai erők felszabadították a nőket és a társadalom többi részét Afganisztánban a tálib rezsim alól, sokak élete semmit nem javult, sőt bizonyos szempontból még romlott is.

A felmérésből kiderül, hogy Afganisztánban már a hatéves kislányok is a szolgaságra kényszerülnek. Megtiltják nekik, hogy saját vér szerinti rokonaikkal tartsák a kapcsolatot, de azt is, hogy iskolába járjanak.
Jelenleg az afganisztáni nők 87 százaléka mondhatja el magáról, hogy már bántalmazták, gyakran a saját környezetükben élő férfiak. Az esetek felében szexuális erőszakot is elkövetnek rajtuk.

1595873730
A házasságok több mint 60 százaléka még mindig a nő szándéka ellenére, erőszakkal köttetik, és annak ellenére, hogy törvény tiltja, a frigyek 57 százalékát már a lány 16 éves kora előtt megkötik.

Ugyanakkor a nők körében az írástudatlanság 88 százalékos, a lányoknak pedig mindössze 5 százaléka jut el a középiskoláig.

Kilenc nőből egy belehal a szülésbe, ennél rosszabb statisztikával csak Sierra Leone rendelkezik. Emellett Afganisztán az egyetlen ország a világon, ahol több nő követ el öngyilkosságot, mint férfi.

A felmérést készítő aktivisták ezért azt tartják az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy ismereteket adjanak át az afgán fiataloknak. Többek között azt, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek, vagy hogy a szexuális bántalmazás rossz dolog. Emellett az írástudás fontosságára is felhívják a fiatal lányok figyelmét.