Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Információs kárpótlás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. november 14. 15:09

Nyolc év munka után elkészült, s immár a szélesebb közönség számára is hozzáférhető az első világháborús magyar veszteségeket összesítő digitális adatbázis, amely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) egyik legnagyobb szabású vállalkozása volt az elmúlt időszakban.

MH_magazin_november_borító

Mint azt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka elmondta, az első világháborús adatbázis a Katonahősök Emlékezete elnevezésű program egyik elemeként valósult meg. A nagyszabású projekt keretében a következő öt főbb korszak magyar veszteségeit tervezik rendszerezett, kereshető formában közzétenni:

  • az 1848/49-es forradalom és szabadságharc,
  • az első világháború,
  • a második világháború,
  • az 1956-os forradalom és szabadságharc,
  • a békeidő és a missziók.

A munka mindegyik korszakhoz kapcsolódóan elkezdődött, az első világháborús adatbázis a közelmúltban el is készült, a második világháborús veszteségi nyilvántartásnak pedig szintén van már látható eredménye a hadisir.hu weboldalon. Az 1956-os eseményeknek jelenlegi ismereteink szerint nagyságrendileg 300 magyar katonaáldozata lehetett, s külön érdekesség, hogy a harcok során mindkét oldalon estek el a néphadsereg tagjai. A programot 2021 végére szeretnénk befejezni, ami után kijelenthetjük: 1848-tól napjainkig digitális formában elérhetők a katonahőseinkre vonatkozó adatok, melyek egységes felületre, a katonahoseink.militaria.hu weboldalra kerülnek majd – tudtuk meg a parancsnoktól.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án megjelent számában!