Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 9. 17:07

Interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az Egyesült Államok a Csendes-óceáni térségben nukleáris készültsége demonstrálására – közölte az amerikai hadsereg.

A nem felfegyverzett hordozóeszközt helyi idő szerint éjszaka nem sokkal hajnali 1 óra után indították el a kaliforniai Vandenberg Légibázisról – áll a támaszpont közösségi médiában olvasható közleményében. A rakétateszt szándékát szeptember 6-án, kedden reggel sajtótájékoztatón jelezte az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője.

Pat Ryder, a légierő dandártábornoka úgy fogalmazott: az interkontinentális eszköz felbocsátása „megerősíti és bizonyítja a rendszer hatékonyságát és magas szintű készültségét”. Hozzátette: rutinkísérletről van szó, azt jóval korábban eltervezték, és szervesen illeszkedik a korábbi kísérletekhez.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a kísérletről a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően tájékoztatták az orosz kormányt, ami megfelel a ballisztikus rakéták felhasználásáról szóló hágai nemzetközi magatartási kódexnek. Az Egyesült Államok legutóbb augusztusban, kevesebb mint egy hónappal korábban hajtott végre hasonló rakétakísérletet.