Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán felfegyverzi az ellenállókat?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 29. 8:48

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője egy sajtónyilatkozatban kijelentette: az iszlám köztársaság Közel-Keleten harcoló “felszabadító hadseregeket” lát fegyverekkel.

Irán most először ismerte el hivatalosan, hogy fegyvereket szállít a közel-keleti térségbe. Hoszein Hamedani tábornok, az elit Forradalmi Gárda kötelébe tartozó önkéntesek milíciájának parancsnokhelyettese nem tért ki részletekre.

Iránról már korábban is széles körben feltételezték, hogy a libanoni Hezbollah síita mozgalom egyik fegyverszállítója, de amerikai vádak szerint Teherán az iraki síita milíciákat is ellátja fegyverekkel.

“Amellett, hogy fegyveres erőink önellátók, a (közel-keleti) térség is részesedik fegyvereinkből" – fogalmazott a tábornok a Borna hírügynökség honlapján megjelent nyilatkozatában.

A múltban a többségében síiták lakta Irán tagadta, hogy fegyvereket szállítana a Hezbollahnak, hangoztatva, hogy csak politikai és pénzügyi támogatást nyújt a mozgalomnak.

A teheráni kormány azt is tagadta, hogy azok az iraki síiták milíciák, amelyek az Egyesült Államok ellen harcolnak, iráni fegyvereket és pénzügyi támogatást kapnak. Amerikai katonai szakértők szerint azonban nyilvánvaló, hogy a Mahdi Hadserege, az Egyesült Államok-ellenes Muktada asz-Szadr síita hitszónokhoz hű mozgalom egyes elemeit Irán fegyverzi fel.