Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán felújította Herculesét

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 3. 14:19

Az iráni PressTV hírügynökség beszámolója szerint az ország légiereje (IRIAF – Islamic Republic of Iran Air Force) a napokban sikeresen végrehajtotta az Irán által felújított C-130-as szállítógép első tesztrepülését. A Hercules az 1970-es évek óta szolgálja az IRIAF-ot.

Az iráni légierőben tíz darab C-130H, valamint kilenc darab C-130E változat áll hadrendben, ami azonban már csak töredéke az 1970-es években , az iráni iszlám forradalom előtt leszállított 60 darabnak. A védelmi miniszter, Ahmad Vahidi elmondása szerint a szállítógépet már korábban kellett volna korszerűsíteni, azonban a nemzetközi szankciók, továbbá a gyártó, Lockheed Martinnal megszakadt kapcsolat miatt nem tudták megkezdeni a munkálatokat.

A miniszter továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a Hercules „otthoni" felújítása mellett az irániak korszerű, időtálló alkatrészek tervezésével és gyártásával is hozzájárultak a C-130-as modernizálásához.

Irán az elmúlt hónapokban számos új haditechnikai fejlesztéssel került a hírek középpontjába: bemutatták az első hazai fejlesztésű, Karrar névre keresztelt robotrepülőgépet, valamint két nagy sebességű hajót, a Serajt és a Zolfaghart is.

Szintén a C-130-ashoz kapcsolódó friss hír, hogy a Lockheed Martin 2010. szeptember 23-án, a mariettai gyárban ünnepelte a 200. C-130J Super Hercules átadását, melyet az USAF Air Combat Command vehetett át. Ez a szállítógép volt egyben az amerikai kormány számára leszállított 1500. C-130-as.