Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán tagadja a titkos urándusító építését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 10. 18:02

Tagadta az iráni atomprogram vezetője egy iráni ellenzéki szervezet információját, miszerint új, titkos atomlétesítmény épül urándúsítás céljára. Ali Akbar Szálehi, akinek szavait a Mehr hírügynökség idézte, azt is kijelentette, hogy „Iránban nincs olyan ekként meghatározható létesítmény, amely ne lenne bejelentve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek” (NAÜ).

Szálehi azt is mondta, hogy Iránnak „számos (olyan) központja van országszerte", amely nukleáris anyagokat használ fel orvosi vagy mezőgazdasági célra.

Szúna Szamszami az Iráni Nemzeti Ellenállási Tanácstól (NCRI) és Alireza Dzsafarzade, a tanács korábbi szóvivője csütörtökön Washingtonban közölte, hogy információkat adott át az amerikai kormánynak, a washingtoni kongresszusnak és a NAÜ-nek az új atomlétesítményről, amelynek építését 2005-ben kezdték meg a Teherántól mintegy 120 kilométerre lévő Behdzsatábád-Abjekben, egy hegy gyomrában, és 85 százalékban már elkészült. Az NCRI a politikai szárnya a Népi Mudzsahidok Szervezetének, amely utóbbi a teheráni kormánnyal szemben álló fő fegyveres csoport.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes óvatosan reagált az iráni ellenzéki információira. „E létesítmény évek óta épül, és a létezéséről évek óta tudunk – mondta. – Bár még vannak bizonytalanságok a végső célját illetően (…) e stádiumban nincs okunk azt gondolni, hogy nukleáris központról van szó."