Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni naszádok amerikai őrhajókat közelítettek meg a Hormuzi-szorosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. június 22. 10:48

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai járőrhajó a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették – jelentette be június 21-én az Egyesült Államok haditengerészete.

A haditengerészet Perzsa(Arab)-öbölben állomásozó ötödik flottája közölte, hogy két járőrhajójuk, a Sirocco és a Choctaw County hétfőn, a szoroson áthaladva észlelte az iráni gárda gyorsnaszádjait, amelyek közül három egy ideig fej fej mellett haladt a Siroccóval, majd irányt változtatott. A haditengerészet videofelvételt is közzétett az incidensről, melyet veszélyesnek és feszültnek nevezett. Teherán a bejelentést nem kommentálta.

A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Irán és a nagyhatalmak között ismét éleződött a diplomáciai feszültség a Bécsben zajló, az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások megrekedése nyomán. Míg Teherán az összes, a síita államot sújtó nemzetközi szankció feloldását szabja az egyeztetések feltételéül, a Reuters hírügynökség birtokába hétfőn jutott jelentés szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztet, hogy Irán az urándúsítás bővítésére készül, jóllehet ezt a 2015-ös egyezmény nem engedélyezi.