Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolából a Gripenekhez

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 9. 7:37

Gripen bemutatórepülés, repülőszimulátor, lézerlövészet, muzeális és rendszeresített haditechnikai eszközöket felsorakoztató kiállítás, valamint őrkutya bemutató – minden korábbinál szélesebb repertoárral készült a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár a június 4-7. között tartott Iskolások Hetére.

„2016 óta hatodik alkalommal rendezzük meg a kecskeméti katonai bázison az Iskolások Hetét. Abban reménykedünk, hogy ha a fiatalok betekintést nyernek a katonák mindennapjaiba, később minél többen választják majd ezt a nemes szolgálatot” – mondta Tóth Róbert százados, a repülődandár protokoll tisztje. A keddtől péntekig tartó rendezvényen nagyjából 3000, az ország különböző pontjairól érkező diák, köztük a Honvéd Kadét Programban tanulók vettek részt. Délelőttönként sorok álltak a repülőszimulátor előtt, és a diákok összekapaszkodva figyelték a Gripen bemutatórepüléseket. Amint kisebb szél támadt, a kecskeméti katonák teljes életnagyságában szemléltették a Magyar Honvédségben rendszeresített ejtőernyős készüléket is.

20240606_Kecskemet_Palyaorientacios_nap_SG_027

A rakétavetőt, világító aknagránátot, valamint orrseprűvel és tolótalppal ellátott katonai takarítógépeket felvonultató állomás mellett aktív feladatot kaptak a látogatók: a bemutatóteret lasertag pálya és akadályverseny szegélyezte. Utóbbin gránáthajítás, szlalomfutás, sebesültszállítás és álcázott területen való átmászás után érhettek célba a tizenéves diákok. A napi programok végén a dandár német juhászkutyái kaptak megérdemelt tapsot rendszeres őrző-védő bemutatójuk után. „Számomra a szimulátor és a Gripenek látványos fordulatokat sem nélkülöző repülése marad a legemlékezetesebb élmény. Bámulatos, hogy mekkora G-erőt bírnak elviselni a pilóták a levegőben. Hasonlóan meglepetésszerű volt látni az őrkutyákat, akik a védelmi helyzetgyakorlaton akár 40 kilogrammos védőöltözetbe bújt embereket is el tudnak húzni. Azt hiszem, egyre többet tudok a honvédségről. Szívesen vállalnék tartalékos szolgálatot érettségi után” – árulta el a 9. osztályos Kis Marcell Patrik.

20240606_Kecskemet_Palyaorientacios_nap_SG_026

„Felszállást, fordulást, dugóhúzó manővert, végül leszállást imitáltunk. A gyakorlat vezetője szerencsére csak az alapokat mutatta meg, egyébként engedte, hogy magunk fedezzük fel a gép működését” – mesélt a szimulátoros repülésről a szintén kilencedikes Kratok Ádám Péter. „Heti egy honvédelem alapismeretek óránk van a tanterv szerint, ami sokak érdeklődését, így az enyémet is felkeltette. Elektrotechnikai szakon tanulok, tehát ha később a katonai hivatást választanám, ezzel a szakterülettel foglalkoznék szívesen” – tette hozzá. „Gépjármű mechatronikus és elektrotechnikus képzésen tanulnak nálunk a diákok, immár második éve a Honvéd Kadét Program keretében. Februárban voltunk Kecskeméten először alakulatlátogatáson, valamint a Honvédelmi Sportszövetség jóvoltából folyamatosan járunk versenyekre és kirándulásokra. Ezen programok láttán érthető módon merült fel többekben, hogy az iskola elvégzését követően ezt a hivatást válasszák” – mondta Ruzsinszki Andrea, a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honvédelmi alapismeretek tanára.