Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem korlátozza az építkezéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 22. 6:27

Az izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülést követően bejelentette, hogy országa nem korlátozza a kelet-jeruzsálemi építkezéseket. „Politikánk Jeruzsálemmel kapcsolatban ugyanaz, mint az előző izraeli kormányoké volt 42 év alatt, nincs változás. A jeruzsálemi építkezések a mi szemünkben ugyanolyanok, mint a tel-aviviak”, mondta Benjamin Netanjahu.

A kormányfő szerint ezt világosan megmondták az amerikai kormánynak is. Netanjahu
azt is elmondta: hajlandó kibővíteni a palesztinokkal tervezett közvetett tárgyalások témáit. Korábban az olyan fontos kérdéseket, mint Kelet-Jeruzsálem státusa, a végleges államhatár vagy a palesztin menekültek visszatérése, Netanjahu csak a közvetlen tárgyalásokon vette volna elő.
Vasárnap Izraelbe érkezett George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja, aki szó szerint az utolsó pillanatban nyújtotta át Netanjahunak a Fehér Ház keddre szóló meghívását.

A kormányfő vasárnap a késő esti órákban utazott Washingtonba, ahol felszólal az amerikai zsidók befolyásos lobbiszervezete, az AIPAC konferenciáján.
Izrael és az Egyesült Államok között komoly feszültséget keltett, hogy Izrael éppen akkor jelentette be 1600 új lakás építését Kelet-Jeruzsálemben, amikor Joe Biden amerikai alelnök Izraelben igyekezett tető alá hozni az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. Washington a megszállt területeken tervezett összes építkezés leállítását követeli.
Azóta mindkét fél igyekezett mérsékelni a hangnemet, bár Izrael továbbra is kiáll az építkezések folytatása mellett, amit az ott élő zsidó népesség bővülésével magyaráz. Telefonbeszélgetésük során azonban Netanjahu alighanem elegendő felajánlást tett Hillary Clinton külügyminiszternek ahhoz, hogy az ismét a térségbe küldje Mitchellt, másrészt hogy Barack Obama is hajlandó legyen fogadni a kormányfőt.
Mitchell hétfőn Jordániában találkozik a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal.