Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli F-16-osokból vásárolhat be a kanadai Top Aces

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. december 15. 20:00

Az izraeli védelmi minisztérium tárgyalásban áll a kanadai, privát kézben lévő Top Aces céggel, amely szeretné megszerezni az izraeliek által 2016-ban leállított F-16A/B „Netz” típus huszonkilenc példányát.

topacesalphajet-3

Az üzlet értéke nagyjából 100 millió dollár (gépenként mintegy 3,5 millió dollár) körül lehet, azaz az eddigi legnagyobb hasonló üzletről beszélhetünk.

A gépeket az izreali légierő még az 1970-es évek végén szerezte be és számos harci feladatban vettek részt. Ebből a legismertebb az 1981-es Opera hadművelet volt, amely során egy épülő iraki nukleáris reaktort semmisítettek meg. Szintén ebben az évben, általuk érte el az F-16 típus az első légigyőzelmét egy szír Mi-8-as helikopter lelövésével.

izraelif16-2

A típus kivonásával mintegy 40 darab Netz került eladósorba, ezek egy részét - többek között- Horvátország számára is felajánlották. Amennyiben a mostani üzlet sikeres lesz, akkor huszinykilenc gépnek lehet új gazdája a Top Aces vállalat, akik agresszor szolgáltatásokat nyújtanak a megrendelőik számára.

Jelenleg az Alpha Jet és az A-4 Skyhawk típussal repülnek, de az F-16-ost már régóta soraikban szeretnék tudni. Mivel korának egyik kiemelkedő képességű, még ma is intenzíven használt típusa, kiválóan alkalmas az ellenség szerepének szimulálására. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint hogy az amerikai légierő és az amerikai haditengerészet is a mai napig használja őket agresszor szerepkörben.

A Top Aces magasan képzett, egykori hivatásos vadászpilótákat alkalmaz, akik a kanadai, német és amerikai fegyveres erőknél teljesítettek szolgálatot.

Forrás: jetfly.hu