Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria is csatlakozott a magyar vezetésű különleges műveleti parancsnoksághoz

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. december 15. 19:20

Ausztria Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnoksághoz (R-SOCC) történő csatlakozásáról írt alá egyetértési megállapodást Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter december 15-én, kedden, a szlovéniai Postojnában, a CEDC országok védelmi miniszteri találkozójának első napján.

Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia még 2019-ben írt alá egyetértési megállapodást a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Regional - Special Operations Component Command; R-SOCC) magyarországi létrehozásáról. A résztvevő országok katonáinak speciális kiképzését, felkészítését szolgáló parancsnokságnak Szolnok ad otthont.

A szervezet létrehozása kiváló példája annak, hogy Magyarország meghatározó szerepet vállal a régió stabilitásának, biztonságának és békéjének megőrzésében. Ugyanakkor az R-SOCC nemcsak a csatlakozott nemzetek, de a NATO reagálóképességét is erősíti.

20201215-miniszter 01

Az R-SOCC képességfejlesztési és alkalmazási lehetőséget biztosít a résztvevő országok számára, amely képessé teszi azokat arra, hogy a modern kor jelentette biztonsági kihívásokra nemzeti keretek között vagy szövetségben megfelelően reagáljanak. Egyben növeli a közép-európai régió reagálóképességét a váratlan vagy rövid figyelmeztetési idejű katonai kihívások elhárítása érdekében.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az aláírást követően úgy fogalmazott, hogy a védelmi együttműködés területén Ausztria kiemelten fontos stratégiai partner számunkra, akivel a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA műveletben is tradicionális együttműködők vagyunk. Kiemelte, hogy a különleges műveleti erők komponens parancsnokságához történő csatlakozás új lendületet fog adni a kétoldalú és a tágabb értelemben vett regionális védelmi együttműködésnek egyaránt.

20201215-miniszter 02

A miniszter azt is leszögezte: az R-SOCC kezdeményezéshez történő csatlakozás bizonyítja, hogy a különleges műveleti képességek fejlesztése mindkét ország számára fontosak, mert hasonlóan gondolkodnak a 21. századi biztonsági fenyegetések elleni küzdelemben.