Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jak-130 katasztrófa Fehéroroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. május 24. 11:22

Május 19-én lezuhant a fehérorosz légierő Jak-130 típusú kiképző repülőgépe Baranovicsi közelében. A gép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófa során.

jak-130

Még igencsak kevés a nyilvánosságra hozott információ a friss esetről, amit Fehéroroszország védelmi minisztériuma is megerősített. A Jak-130-as az eddigi információk szerint gyakorló repülésre emelkedett a levegőbe, a felszállást követően nem sokkal azonban műszaki hibát észleltek a hajózók, megpróbálták lakott területen kívülre vezetni a gépet, ami sikerült is, hiszen a házak közvetlen közelében, de további áldozatot nem követelve csapódott a gép a földnek.

Update: Baranovicsiben a város 150. évfordulója kapcsán légibemutatót szerveztek, erre gyakorolta bemutatóját a Jak-130-as, mely Lida légibázisán települt. A kiképzőgép darabjai szétszóródtak a házak között, némely lakóépületben kisebb károk (pl. ablaküveg törés) keletkeztek. A hajózók kis magasságon kísérelték meg a gépelhagyást, egy ejtőernyő az egyik ház tetején látható.

A katasztrófa körülményeinek helyszíni vizsgálata jelenleg is zajlik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika