Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célt értek a videojátékkal eltöltött órák

Szöveg: honvedelem.hu / ludovika.hu |  2021. május 24. 14:19

Mivel Baglyos Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója egyformán szeret kutatni és videojátékokkal játszani, így megpróbálta e kettőt összekötni. A tudományos kísérlet rögtön első helyet ért az egyetemi hallgatók rendszeres országos konferenciáján.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának hallgatója, Baglyos Sándor a "Videojátékok szerepe a katonai toborzásban" című diákköri dolgozatával első díjat nyert az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójának Alkalmazott jog- és társadalomtudomány tagozatán.

baglyos-1024x649

Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádból érkezett a fővárosba, hiszen mindig is Budapesten akart tanulni. Jelenleg másodéves alapszakos közigazgatás-szervező hallgató. Ennek elvégzése után kiberbiztonsági mesterképzésre szeretne jelentkezni. Már elsőévesként megtetszett neki Bányász Péter egyik órája. Rögtön az első alkalom után oda is ment a kiberbiztonsági kutatóhoz, hogy szeretne a témával bővebben is foglalkozni. Kisvártatva csatlakozhatott a Nemzetbiztonsági Szakkollégium Kibervédelmi Kutatósejtjéhez.

Így kezdődött az a közös út, amelyre ma visszatekintve azt mondja, hogy nem hitte volna, hogy ilyen rövid idő alatt eljuthat oda, hogy egy tudományos dolgozat megírásával konferenciát nyerjen. Bányász Péter iránymutatásával már elsőévesként elkezdett kisebb kutatásokat végezni, így kisebb-nagyobb konferenciákon előadni. Részt vettek a többi között a Nemzeti Kiberversenyen is. Szintén a kiberbiztonsági érdeklődéséhez kapcsolódik, hogy e tapasztalatok birtokában tavaly augusztusban vállalatbiztonsági tanácsadóként kezdhetett el dolgozni az egyik legnagyobb telekommunikációs cégnél.

Videojátékok a toborzásban

Mint mondja, világszerte sok helyen alkalmazzák évek óta figyelemfelhívó, a fiatalokat bevonzó eszközként a videojátékokat a toborzásban. Évente számos olyan e-sport eseményt rendeznek, ahová a különböző haderők hivatásos katonákból álló e-sport csapatokkal nevez, így reklámozva, hogy aki belép a seregbe, annak sem kell abbahagynia a játékot. Baglyos Sándor OTDK-győztes dolgozata több témát is felölel e jelenség kapcsán. Egyik alaptémája a katonai toborzások története, azaz, hogy milyen módon toboroztak katonákat a múltban. Másik nagy témája természetesen maguk a videójátékok, hogy azokat mire lehet használni – például a poszttraumás stressz kezelésében. A videojátékok kapcsán hozza szóba a dolgozat a már említett e-sport eseményeket. Emellett a dolgozat része egy saját kérdőíves kutatás is. A 15 percre szorított szóbeli bemutatásba végül a toborzás legnevesebb videójátékos példái kerültek bele, illetve saját kérdőívének elemzése.

arhív_toborzás

Az OTDK legjobb pillanata

Mentorával tavaly ősszel kezdtek el gondolkozni a tudományos diákköri témán. Mivel Sándor nagyon régóta szereti a videojátékokat, így lyukadtak ki oda, hogy egy ezzel kapcsolatos tudományos dolgozatot szeretne készíteni – összekötve a témát a katonai toborzással. A dolgozatnak mentora adott keretet, ő segített összeállítani a szinopszist. Emellett Sándor hálás neki azért is, hogy mentora kicsit távolabbról tudta nézni a dolgozatát, és amikor ő már nem látott hibát, mindig rá tudott mutatni, hogy hol lehetne még jobb vagy épp hogyan lesz nyelvileg is helyes.

A diákköri dolgozattal a legelső célja az volt, hogy sikeresen el tudjon majd készülni a szakdolgozatával. Ezt a célt már az intézeti forduló teljesítésével elérte volna Sándor, ám itt elhozta a továbbjutó harmadik helyet. A többi már álomszerű: valójában nem gondolt egy percig sem arra, hogy dolgozata megnyerheti az országos fordulót. Ahogy fogalmaz, álmodni sem mert arról, hogy egy nívós eseményen nemhogy az első háromban végez, de meg is tudja azt nyerni. Amikor az OTDK legjobb pillanatáról kérdezzük, mégsem ezt említi. A legjobb pillanat számára az volt, amikor a zsűri megdicsérte a konzulense versenyzőiből álló kis csapatot azért, mert sikerült professzionálisan kielemezni a kérdőíveket, noha korábban egyikünk sem értett igazán jól ehhez a területhez, főleg nem az ehhez használt SPSS szoftverhez.

Bár jónéhány óráig fel sem fogta, hogy ő az első helyezett, ma már tervez a kivívott diadallal. Egyfelől az OTDK-helyezés automatikusan ötös szakdolgozatot ér. Emellett vannak olyan tanulmányi ösztöndíjak, ahol a győzelem sok plusz pontot jelent. Természetesen előnyt ad az országos első hely a mesterképzésre, sőt, a doktori iskolára való jelentkezésnél is.

OTDK a kibertérben

Az idei OTDK a járványhelyzet miatt teljesen online zajlott. Baglyos Sándor kettőséget érez ennek kapcsán. Egyfelől amikor először elkezdett konferenciákon előadni, bármennyire is extrovertáltnak tartja magát, bizony lámpalázat érzett. Kicsit meglepődött azon, hogy mennyire nehéz is több embernek egy speciális témában nyilvánosan előadni. Így az online megmérettetésnél biztonságot adott, hogy otthon, egy kamerának beszélhetett. Másfelől viszont arra is emlékeztet, hogy a korábbi konferenciákon mindig kialakult egy nagy szakmai beszélgetés a catering fölött – ez most teljesen hiányzott. Azzal vigasztalja magát, hogy mesterszakosként is elindul majd, egy akkor már reményeink szerint jelenléti OTDK-n.

Az OTDK-nyertes hallgató még nem döntött, hogy a tudományos vagy az IT-biztonsági tanácsadói karriert válassza. Ami biztosnak látszik, hogy jelenleg a legjobban a kiberbiztonsági auditálás érdekli – ez akár munkaként, de akár egy újabb diákköri dolgozat témájaként is szóba jöhet nála. Mint mondja, szeretne egy, a videojátékoknál kicsit komolyabban hangzó tudományos témát is kidolgozni. Ugyanakkor elismeri, kicsit talán nehezebb lesz egy bevett, megszokott témával hasonló sikert elérnie, mint az idei. De szereti az ilyen kihívásokat.

toborzás_borító
Forrás: ludovika.hu
Kapcsolódó cikkek