Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán nem enyhíti fegyverexport tilalmát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 10. 17:09

A japán kormány úgy döntött nem vizsgálja felül a fegyverek és haditechnikai eszközök exportját tiltó, még 1967-ből származó rendelkezést. A döntést Japán miniszterelnöke Naoto Kan, valamint az ország védelmi minisztere, Kitazava Tosimi közösen hozta meg.

2010 májusában még arról szóltak a hírek, hogy a japán kormány még ez év végéig felülvizsgálja a fegyverexport tilalmat és nagymértékben enyhíti azt.

Májusban a felülvizsgálatról szóló döntést a legnagyobb japán haditechnikai gyártók ‑ Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries ‑ nyomására hozta meg a kormány. A cégek leginkább azt sérelmezték, hogy nem vehetnek részt jelentős, nemzetközi tendereken, mint például az F-35 Lightning II., amelyek révén hozzáférhetnének új technológiai vívmányokhoz, aminek köszönhetően jelentősen csökkennének saját fejlesztési költségeik.

Japán 1967-ben hozta meg a fegyverexport tilalmára vonatkozó „három elven" alapuló rendelkezését. Eszerint nem adnak el fegyvert kommunista (szocialista) országoknak, olyan államoknak, amelyek nemzetközi konfliktusban érintettek, illetve velük szemben ENSZ szankció van érvényben.

A tilalom alól egyetlen kivétel van mindössze, Japán rakéta-technológiát ad el az Egyesült Államoknak.