Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétlátogatás a vegyiharc ezrednél

Szöveg: Rábel Mónika Eszter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. május 7. 12:12

Szakmai és pályaválasztást elősegítő alakulatlátogatáson vettek részt a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum 11. évfolyamos honvéd kadétjai az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezrednél május 6-án, Székesfehérváron.

202405_Székesfehérvár_kadétlátogatás_RM_nyitó

Látogatásuk során négy állomásból álló foglalkozási pontokon ismerkedtek meg a vegyivédelem alapjaival. A kiállított mentesítő eszközök között szerepelt a Zászlóalj Mentesítő Berendezés, mely rendeltetése szerint mérgező harcanyagokkal, radioaktív anyagokkal szennyezett területen tevékenykedő állományt, illetve a technikai eszközeit képes mentesíteni. A kadétok kipróbálhatták a VSBTR-80-as vegyi-, sugárfelderítő harcjárművet, ami az ABV (atom, biológiai, vegyi) felderítő rajok alapvető szaktechnikai eszköze. Illetve fegyverbemutató során a CZ BREN 2 gépkarabélyról kaptak információt.

A forgószínpadszerű bemutató legemlékezetesebb állomása az ügyességi játék helyszíne volt. Itt a vegyivédelmi védőruha részeit szórták el egy füves területen és a diákok futva szedték fel azokat, majd időre próbálták teljesíteni a védőfelszerelés felvételét úgy, hogy az egyik társukat öltözették be. A kadétok ezek után elismerték, egy vegyivédelmi katonának sok kihívással kell szembe néznie annak érdekében, hogy sikeresen teljesítse feladatait.

A látogatás végén Csóka Attila alezredes, ezredparancsnok-helyettes köszönt el a kadétoktól és reményét fejezte ki, hogy minél többen jelentkeznek majd vegyivédelmi katonának az alakulathoz.

Címkékkadét