Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katari Hawk-ok állomásozhatnak a briteknél

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 23. 8:59

A brit védelmi minisztérium 2020. október 14-én jelentette be, hogy felajánlották Katar számára azt a lehetőséget, mely szerint náluk állomásozhatnának a katariak által megrendelt Hawk kiképző repülőgépek.

raf_bae_systems_hawk_t2_-2

A bejelentést Katar védelmi miniszterének (Dr Khalid bin Mohammmad al-Attiyah) látogatása előzte meg: a miniszter a Brit Királyi Légierő Coningsby bázisára érkezett, ahol a korábban felállított, Typhoon-t repülő közös brit-katari 12. századnál tett látogatást új parancsnoki épület átadása kapcsán. A látogatás során a brit és a katari védelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá arra vonatkozóan, hogy a Katar által korábban megrendelt kilnc Hawk a briteknél állomásozhatna, ráadásul ennek köszönhetően egy új század felállítását is kilátásba helyezték.

A katari gépek briteknél történő állomásoztatása a Brit Királyi Légierő számára is előnyös, utalva itt például a repült órák számára, a Katari Légierő pedig szintén profitálhat az együttműködésből, hiszen világszínvonalú képzési rendszer részesei lehetnek, ráadásul hosszútávú befektetési lehetőség is mindez például az infrastrukturális és kiképző létesítményekbe Katar számára.

A katari Hawk üzlet létrejöttét 2018 júliusában jelentették be, a gépek leszállítása 2021-ben kezdődhet, a 24 megrendelt katari Typhoon flottáé pedig 2022-től. A 12. századot hivatalosan 2018. július 24-én állították fel, a közös század első Typhoon vadászbombázója viszont csak 2020 nyarán teljesítette első repülését. A leendő katari Typhoon pilóták és földi kiszolgáló személyzet kiképzésére, a Typhoon-ok üzemeltetésére kiváló felkészülési lehetőség a 12. század megléte.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika