Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák fertőtlenítik az iskolákat

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 23. 9:34

Országszerte mintegy hatvan oktatási intézményt fertőtlenít a Magyar Honvédség az őszi szünetben. Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj október 22-én, csütörtökön a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban kezdte meg a munkát.

Székesfehérvár_fertőtlenítés (13)

A haderő egyetlen vegyivédelmi alakulata a tavasz folyamán az idősotthonok fertőtlenítése alatt felhalmozódott tapasztalatai segítségével zökkenőmentesen tudja végrehajtani a nagyobb kiterjedésű objektumok fertőtlenítését is. Az őszi szünetben azokat az – általában nagyobb légköbméterű – oktatási intézményeket fertőtlenítik, amelyekben előfordult igazolt koronavírusos megbetegedés.

„Szerencsére ebben a gimnáziumban már az utolsó tanítási nap délutánján meg tudtuk kezdeni a munkát, amivel időt nyerünk. Tíz nap alatt alakulatunkat, a Pápa, Szolnok, Kaposvár, Debrecen és Szentes helyőrségekben települt; úgynevezett másodlagosan felkészített vegyivédelmi rajok támogatják” – mondta Miklovich János ezredes, a vegyivédelmi alakulat parancsnoka. Hozzátette: a katonák elsősorban kézi permetezőket, és magas alkoholtartalmú fertőtlenítő anyagokat használnak, de szükség esetén ózongenerátort is bevetnek. Ez egyrészt gyorsítja a munkát, másrészt olyan helyeken is használható – könyvtárakban, irodákban – ahol a hagyományos fertőtlenítőszer kárt is okozhat. Az ezredes kiemelte: folyamatosan gondolkodnak azon, miként lehet még hatékonyabbá tenni a munkát, így jelenleg is fejlesztés alatt van egy speciális ózongenerátor prototípusa is.

GALÉRIA