Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai parádére készül Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 26. 11:15

Észak-Korea történelmének legnagyobb szabású katonai parádéjára készül – közölték szöuli kormányzati források vasárnap. Július óta mintegy 10 ezer katonát vezényeltek a Phenjan melletti Mirim támaszpontra, hogy gyakorolják a felvonulást, amelyet a hírek szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető személyesen fog szemlézni.

A katonákon kívül számos páncélozott járművet, rakétát, rakétaindító állást, tüzérségi lövedéket szállítottak a bázisra – közölték a névtelenséget kérő dél-koreai források.

Az előkészületek alapján úgy látszik, hogy a külvilágtól hermetikusan elzárkózó állam különlegesen látványos parádét tervez: a korábbi évek hasonló felvonulásain nagyjából feleennyi katona vett részt.

Arról nincsenek információk, hogy a felvonulást pontosan mikor tartják, de elképzelhető, hogy köze van a következő napokban várható országos jelentőségű eseményekhez.

Az észak-koreai Munkapárt kedden – három évtizedes szünet után – kongresszust tart, amelyen phenjani hivatalos közlés szerint új vezetőséget választanak a szervezet élére. Október 10-én pedig az észak-koreai állam megalapításának 65. évfordulóját ünneplik.