Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai puccs Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 26. 13:19

Szudánban totális katonai puccs zajlik, amelyet a népnek meg kell akadályoznia, a hadsereg őrizetbe vette a kormány legtöbb tagját és több kormánypárti pártvezetőt - közölte október 25-én az ország tájékoztatási minisztériuma.

A szudáni népnek meg kell akadályoznia, hogy a hadsereg megakassza a demokratizálódási folyamatot – áll a tárcának a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében. A minisztérium megerősítette az Abdullah Hamdok miniszterelnök őrizetbe vételéről szóló korábbi jelentést, és a puccs elleni tiltakozásra szólította fel az embereket. A miniszterelnöki iroda vezetője az al-Arabíja hírtelevíziónak azt mondta: a hadsereg kihasználta, hogy belpolitikai válságban van az ország, sőt, további feszültséget szított az ország keleti részén.

Kelet-Szudánból hetek óta tüntetéseket jelentenek, október elején pedig az emberek elfoglalták az ország egyik legfontosabb kikötőjét, Port-Szudánt is. A tájékoztatási minisztérium később arról tett bejelentést, hogy katonák megszállták az állami rádió- és tévé székházát a Kartúmmal átellenben, a Nílus másik partán lévő Omdurmán városában, és letartóztatták az ott dolgozókat. Jóllehet a tárca mindezt a Facebookon közölte, a világháló forgalmát figyelő Netblocks civil szervezet szerint „komoly zavarok” vannak a szudáni internetforgalomban, hírügynökségek pedig a telefonszolgáltatás leállásáról számoltak be.

Az afrikai országban hétfőre virradóan fegyveresek őrizetbe vették az átmeneti kormány több civil tagját, köztük Abdullah Hamdok miniszterelnököt is, akit ismeretlen helyen tartanak fogva. A tájékoztatási minisztérium szerint Hamdokot azért hurcolták el, mert megtagadta egy olyan közlemény kiadását, amely a puccs támogatásáról szól.

A 2019-es kormányellenes tüntetéseket megszervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) ugyancsak tiltakozásokra és általános sztrájkra és tüntetésre szólított fel. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió és a Reuters hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva arról tudósított, hogy egyre többen vannak Kartúm utcáin, az emberek autógumikat gyújtanak fel, és zászlókat lengetnek, a Reuters szerint pedig a katonaság mellett félkatonai egységeket is az utcákra vezényeltek.

Az események miatt mély aggodalmát fejezte ki az Arab Liga, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Jeffrey Feltman, az amerikai kormány „Afrika szarvával” foglalkozó különmegbízottja is. Feltman éppen szombaton megbeszélést tartott Kartúmban több szudáni civil és katonai vezetővel, köztük Hamdokkal. Ennek során a különmegbízott hangsúlyozta: Washington támogatja a szudáni demokratizálódási folyamatot, Kartúm pedig azt közölte, hogy a tárgyaláson egyezség született Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil „szuverén tanács” (kollektív államfői testület) vezetője és a miniszterelnök között. Ennek értelmében a hadseregnek néhány hónapon belül egy civilre kellett volna ruháznia a tanács vezetői tisztségét.

Az országot harminc éven át Omár el-Besír elnök irányította kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán a hadsereg 2019-ben megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek. Besír megbuktatása óta az úgynevezett szuverén tanács vezeti Szudánt, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Terv szerint 2024-ben tartanának választásokat az országban.