Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyeleti gyertyagyújtás

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. október 29. 22:50

Adjon nekünk erőt azoknak a katonáknak a tette, akik esküjükhöz hűen, életüket adták a hazáért – hangsúlyozta dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára október 29-én, csütörtökön, Budapesten.

KISM5177

A halottak napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán rendezett kegyeleti gyertyagyújtáson dr. Ruszin Romulusz emlékeztetett: az első világháborús hadisírok, emlékművek felújítása az egész országban megtörtént. „Noha a két háború között törvényi szintű szabályozás gondoskodott arról, hogy az elesett hősöknek méltó emléket kell állítani minden településen, mai napig találni olyan katonát, akinek neve sehol nincs feltüntetve. Éppen ezért külön köszönet jár azoknak a katonáknak és civileknek, akik azon fáradoznak, hogy minden katona – ha kell száz év után – de hazatérhessen” - fogalmazott beszédében a helyettes államtitkár.

KISM5046

Dr. Ruszin Romulusz kiemelte: a háborúban elesettek sírjait gondozni kell, függetlenül attól, hogy a katona hazai vagy idegen földben nyugszik, ezért pedig köszönet illeti azokat az országokat is, amelyek gondoskodnak a területükön nyugvó hősi halottak emlékének ápolásáról. Ahogy fogalmazott, a halott katona többé nem ellenség.

Végezetül a helyettes államtitkár kijelentette: halottak napján gondolnunk kell az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, akiknek küzdelme segített abban, hogy Magyarországon újra békében, békességben és demokráciában élhetünk.

KISM5033

A kegyeleti gyertyagyújtáson Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője, valamint Máté Sándor ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség püspöki titkára mondott imát az elhunytak lelki üdvéért.

KISM5112

A megemlékezésen – mások mellett – részt vett Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka, Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint a Budapesti Katonai Attasétestület több tagja.

GALÉRIA