Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kelendő a CH-47F Chinook helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. január 13. 20:43

Az amerikai repülőgépgyártó vállalat január 11-én jelentette be, hogy 14 darabos CH–47F Chinook megrendelést kapott az Egyesült Államok. A közel 370 millió dolláros megrendelés teljesítését 2014-ben kezdi a gyártó: a 14 helikopter közül mindösszesen egy darab  kerül a US Army-hoz, a többi gépet a Foreign Military Sales program keretein belül Ausztráliába és az Egyesült Arab Emirátusokba értékesítik.

A H–47 program alelnöke, Leanne Caret elmondta: „Az új igénnyel több mint 200 darabosra nőtt a Chinook megrendelés-állománya, beleértve a hazai és a nemzetközi vásárlókat is. A Boeing a közelmúltban 130 millió dollárt invesztált egy világszínvonalú Chinook gyár megépítésére: a Philadelphia melletti létesítmény fontos szerepet játszik majd a megrendelések minél gyorsabb teljesítésében."

Az Ausztrál Hadsereghez hét CH–47F kerül, az Egyesült Arab Emirátusokba pedig hat darab, a fennmaradó egy Chinook-ot a US Army veheti át. Caret hozzátette: „Az új megrendelés is ékes bizonyítéka annak, hogy világszerte számos olyan ország érdeklődik a típus iránt, mely kategóriájában a legjobb, többfeladatú, nehéz szállítógépet szeretné rendszeresíteni."

Világszerte jelenleg több mint 450 Chinook helikopter teljesít szolgálatot, 17 országban: a típus nemzetközi vásárlói között megtalálható például Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Ausztrália, Kanada, Thaiföld, Tajvan, Görögország, Dél-Korea és Spanyolország.

 

Címkékhelikopter