Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képezd a kiképzőt!

Szöveg: Szemenyei Ákos szakaszvezető | Fotó: a szerző és Búz Csaba főhadnagy |  2022. november 20. 7:20

Ismét robbantás foglalkozásvezetői tanfolyamot tartott november közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalja. A kurzuson a Magyar Honvédség alakulataitól, illetve a tartalékos ezredektől érkezett leendő robbantás foglalkozásvezetők felkészítése zajlott.

2022.11.17. Képezd a kiképzőt 005

A tanfolyamon végzett kiképzők közül néhányan a tartalékos katonák alapkiképzésében is részt vesznek majd. Kotroczó Richárd százados, fő foglalkozásvezető elmondta, hogy a jelenlegi rendszerben évente négy tanfolyamot tartanak a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál, amelyek két-két hétig tartanak. Az elsőn a résztvevők megismerkednek a villamos és a tűzzel való gyújtás rejtelmeivel, a robbanó gyújtózsinóros hálózat kiépítésével, illetve elsajátítják a földrobbantás szakszerű végrehajtását.

Az első hét végén - az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat követően -  a tanfolyam résztvevői szóbeli vizsgát tesznek, majd a másodikon folytatják a tanulást, nagy hangsúlyt fektetve a foglalkozások vezetésre is. Ekkor a kiképzendők közül mindenki kap egy-egy foglalkozást és úgynevezett visszaoktatásként egymásnak tanítják a korábban tanultak - ezzel is gyakorolva a kiképzések vezetését.

A résztvevők a tanfolyam végén írásbeli vizsgát tesznek, amelynek sikeres eredménye után jogosultságot kapnak a robbantás foglalkozások vezetésére és a fel nem robbant kézigránátok megsemmisítésére.

2022.11.17. Képezd a kiképzőt 009

„A tanfolyamot kiképzőknek tartjuk, olyan hivatásos és szerződéses tisztek és altisztek részére, akik a saját alakulatuknál robbantással foglalkoznak” – mondta Kotroczó százados.

A november első felében megtartott robbantás foglalkozásvezetői tanfolyamon több mint hatvan katona vizsgázott sikeresen.