Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdőjelek a bolgár MiG-29-esek nagyjavításával kapcsolatban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. október 10. 20:13

A kiöregedő bolgár MiG-29-esek nagyjavításáról már korábban döntést hoztak, ám a jelen helyzet szerint úgy tűnik, hogy nem lesz zökkenőmentes a flotta korszerűsítése.

bolgarmig29_-2

Még tavaly decemberi a hír, mely szerint a bolgár kormány 914 000 dollárral növelte a védelmi minisztérium büdzséjét – hozzájárulva ezzel is ahhoz, hogy meghosszabbítsák a flotta élettartamát. Mostanra azonban a bolgár fél már a szerződésben foglalt kötbér kifizetéséről tárgyal az oroszokkal, mivel tisztán látszik, hogy nem lesznek képesek teljesíteni a javításokat a vállalt időpontig.

A szerződés szerint az RSzK-MiG a Bolgár Légierő tizenöt darab MiG-29-esét nagyjavítaná, melynek eredményeképpen azok egészen 2029-ig hadrafoghatóak maradnának. A bolgár vezetés a MiG-ek mellett a Szu-25K/UBK csatarepülőgépeit is nagyjavíttatta, de erre a belorusz szakembereket kérte fel – akik teljesítették is időben a szerződésben vállaltakat - első körben 8 darabra vonatkozóan, tervezik további hat példány korszerűsítését-  8/10 évvel kitolva a típus üzemidejét, a rendelkezésre álló repülési idő biztosítja majd a NATO-vállalások teljesítését.

Kapcsolódó friss hír, hogy a bolgár kormány Lengyelországgal szerződne 6 darab MiG-29-es nagyjavítására, ezzel is csökkentenék az oroszoktól való függést. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot már alá is írták. A nagyjavításra a lengyelországi WZL-2 gyárában kerülne sor.

Az RSzK-MiG bolgár képviselője, Alexander Alexandrov ugyanakkor azt nyilatkozta a sajtónak, hogy erre nem kerülhet sor, mivel a lengyelek nem rendelkeznek a javításhoz szükséges licenszekkel. A képviselő azt is elmondta, hogy az orosz anyacég nem rendelkezik elegendő tartalék alkatrésszel, valamint az RD-33-ast gyártó Klimov cég teljesen leállt ezzel a szériával – minden kapacitását elviszi a kínaiaknak fejlesztett RD-93-as hajtómű.

Az oroszokkal kötött 2018-as eredeti szerződés szerint tizenöt darab MiG-29-est (tizenkét harci és három kétüléses) lett volna nagyjavítva 4 év alatt 21 millió euróért, illetve biztosították volna a logisztikai hátteret évi 1 450 óra lerepüléséhez. Bulgária 2019-ben megrendelt az USA-tól nyolc darab F-16 Block 70-est is, 1,2 milliárd dollár értékben. Ezért az összegért az amerikaiak a hat egy- és két kétüléses vadászbombázó mellett adják még a teljes logisztikai támogatást és némi fegyverzetet is. Az F-16-osok jövő év végére érkeznének a Bolgár Légierőhöz.

Forrás: jetfly.hu