Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresett világháborús bűnöst fotózott le a The Sun

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 17. 7:21

A Simon Wiesenthal Központ szorgalmazta hétfőn, hogy Ausztria haladéktalanul adja ki a horvát hatóságoknak a háborús bűncselekményekkel vádolt Milivoj Asner volt usztasa rendőrparancsnokot. Asnert a The Sun című brit bulvárlap a horvát válogatott egy EB-mérkőzését nézve fotózta le a Klagenfurtban.

A Simon Wiesenthal Központ emlékeztetett arra, hogy a horvát igazságszolgáltatás kérte az ausztriai Klagenfurtban élő Asner kiadatását, de az osztrák hatóságok ezt a férfi egészségi állapotára hivatkozva elutasították.

A The Sun brit bulvárlap hétfőn olyan fotó- és videofelvételeket tett közzé, amelyek a Wiesenthal Központ szerint azt bizonyítják, hogy Asnert “jó egészségben, jó elmeállapotban, saját lábán látták járni-kelni Klagenfurtban a labdarúgó Európa-bajnokságon a szurkolók között".

A fotók a horvát válogatott egy mérkőzése alatt készültek, amelyet Asner feleségével nézett meg egy nyilvános helyen.

A képek alapján a központ nem tartja indokoltnak, hogy Ausztria visszautasítsa a férfi kiadatását, és levelet intézett az osztrák igazságügy-miniszterhez Asner ügyének újbóli megvizsgálását kérve.

Milivoj Asner a második világháború alatti horvát fasiszta bábállam rendőrségének parancsnoka volt, és a vád szerint tevékeny szerepet játszott szerbek, zsidók és cigányok százainak koncentrációs táborba hurcolásában.
A The Sun úgy tudja, Georg Aschner néven él Klagenfurtban, s a környékbeli horvát származásúak tudják, kicsoda valójában.