Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétezer fős erősítés az elefántcsontparti ENSZ-csapatoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 20. 14:11

Kétezer fős erősítést szavazott meg az elefántcsontparti ENSZ-erőknek a Biztonsági Tanács szerdán, s ezzel 11 500 főre nő a nyugat-afrikai országban állomásozó kéksisakosok száma. Az egyhangú döntéssel meghozott határozatban emellett két csapatszállító helikopter küldését is előirányozták. Oroszország kezdetben fenntartásait fogalmazta meg, de végül csatlakozott a többi BT-taghoz.

A határozatban a BT-tagok „mély aggodalmukat" fejezték ki a „szűnni nem akaró erőszak és az elkövetett emberjogi bűncselekmények" miatt, és követelték a civilek, valamint az ENSZ zászlója alatt tevékenykedők elleni bűncselekmények elkövetőinek számon kérését.

A BT kérte, hogy azonnal szabjanak gátat a médián keresztüli hamis információáradatnak és az ENSZ elleni gyűlöletkeltésnek, valamint vessenek véget a Golf Szálló blokádjának.

A Golf Szálló a november 28-ai elnökválasztás győztesének, Alassane Outtarának a főhadiszállása.

Laurent Gbagbo előző elnök az egyértelmű választási vereség ellenére vonakodik megválni hivatalától. A voksolást követő megmozdulásokban már több száz ember életét vesztette.

A nemzetközileg illegitim vezetőnek tekintett Gbagbo megpróbál bűnbakot csinálni az ENSZ-csapatokból, és azzal vádolja őket, hogy védtelen civilekre lőttek. Az abidjani ENSZ-központot a hadsereg blokád alatt tartja. Az ENSZ kitart amellett, hogy Gbagbónak mennie kell, ugyanis az ellenkező eset kínos precedenst teremthetne a választások évében Afrikában. 2011-ben 18 választást tartanak a kontinensen.