Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézbesítették az utolsó táviratot

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Nagy Gábor |  2021. május 14. 20:09

„A Magyar Honvédség híradó szolgálata ezúton állít emléket a »távirat«, mint távközlési szolgáltatás temetése alkalmából. »Fénylünk ilyenkor, mint egy katonatemető«”

Utolsó_távirat (14)

174 év után, április 29-e óta nem lehet több táviratot feladni hazánkban. Az egyik utolsót - a fenti szöveggel - az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár küldte Hernádkakra, csatlakozva ezzel a Magyar Küldeményművészeti Társaság által meghirdetett, „Az utolsó távirat” elnevezésű projekthez. A tizenöt napos ütemezési szolgáltatásnak köszönhetően az utolsó táviratot a társaság elnöke, Vass Tibor, József Attila-díjas költő, képzőművész vette át ünnepélyes keretek között Zsebesi Melinda helyi kézbesítőtől a Borsod-Abaúj Zemplén megyei településen május 14-én, pénteken.

Utolsó_távirat (11)

A projektben szintén részt vevő Honvédelmi Minisztérium képviseletében Beluzsárné Belicza Andrea alezredes, sajtófőnök beszélt a távirat katonai vonatkozásairól az eseményt követő sajtótájékoztatón. „Ahogy az élet számos területén, úgy a honvédségnél is nélkülözhetetlen volt a távirat. Számos sorsfordító eseményen túl a háborúban lévők, majd később a sorállományú katonák életében is igen fontos szerepet játszott. Így üzentek a katonai szolgálatát töltő apának, hogy gyermeke született, vagy ha a családban tragédia történt. De ugyanígy a családot is táviratban értesítették arról, ha a katonát érte baj. A veszprémi levéltárban máig őrzik az 1918-19-ben a hazát védő székely hadosztály ideiglenes parancsnokának, Kratochvil Károly ezredesnek azt a Budapestre küldött táviratát, amiben hiába kért fegyvert, lőszert és felszerelést. Ha mondjuk SMS-t, vagy messenger üzenetet küldött volna, sorai nem maradtak volna meg az utókornak” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke.

A sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Bátor Ferenc alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka is, Vass Tibor mellett - többek között - Tirk Tamás, Hernádkak polgármestere és dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója méltatta a távirat, mint kommunikációs forma jelentőségét.