Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiberbűnözés elleni, 1800 fős szuperirodát hoz létre Lengyelország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 28. 9:36

A kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodájának létrehozását jelentette be július 27-ei, keddi, varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Mariusz Kaminski belügyminiszter. Az új testület célja az utóbbi időben fokozódó internetes fenyegetések kivédése lesz.

Felszólalásában Morawiecki az állami intézmények és a lakosság ellen irányuló kiberbűnözés okozta veszélyekről beszélt. „Nincs nap, amikor nem hallanánk a világ különféle helyeiről érkező, nagyon gyakran orosz hátterű, illetve más keleti országokkal összefüggő támadásokról” – fogalmazott. Bejelentette a kiberbűnözés elleni harcra szánt új pénzügyi alap létrehozását is. Közölte: a kiberbűnözés elleni küzdelem központi irodája (CBZC) egy új testület lesz, amely kizárólag a világhálóban jelentkező problémákkal foglalkozik.

Mariusz Kaminski belügyminiszter elégtelennek találta, hogy a lengyel rendőrség soraiban jelenleg mintegy 350 személy foglalkozik a kiberbűnözéssel. A CBZC-nek ezzel szemben mintegy 1800 jól fizetett munkatársa lesz majd, toborzásuk januártól kezdődik, a hagyományos rendőrségnél alkalmazott szempontoktól teljesen eltérő, az informatikus tudásra fókuszáló kritériumok szerint.

A tervek szerint 2025-re már teljeskörűen működő új szolgálat a legkorszerűbb nyomozói és operációs módszereket fogja alkalmazni, szerkezete a lengyel központi nyomozóirodáéval lesz párhuzamos, „modern és biztonságos” önálló székhelyt is kap Varsóban – közölte Kaminski, aki szerint a CBZC létrehozásáról szóló törvény jövő év elején léphet életbe.