Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelkedő helytállás Kázsmárkon

Szöveg: Vékei Virág tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvétele |  2021. május 3. 17:21

Jónás Géza speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) közkatona - lélekjelenlétének és a sebesült azonnali, szakszerű ellátásának köszönhetően - megmentette egy közúti balesetet szenvedő személy életét.

Halálos közúti baleset történt április 30-án, péntek délután, Kázsmárk belterületén. A főút mentén haladó személyautó ismeretlen körülmények miatt nekiütközött egy út szélén parkoló teherautónak és elsodort egy arra sétáló 55 éves nőt.

Jónás Géza_kicsinyített

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj állományába tartozó Jónás Géza speciális önkéntes területvédelmi tartalékos közkatona a történtek előtt ért haza szolgálatból. Meghallotta az ütközés hangját és azt, hogy valaki segítségért kiált.

A baleset láttán először a földön fekvő nőhöz sietett oda, azonban rajta már nem tudott segíteni. Azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot, valamint a rendőrséget is, majd odament a személyautóhoz, amiben négyen utaztak.

Az autó egyik utasa nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, többszörös nyílt törés mellett, artériás vérzése is volt.

Jónás Géza tartalékos közkatona azonnal megkezdte az ellátását: a mentőhelikopter kiérkezéséig nyomókötést és érszorítást alkalmazott. A mentős tájékoztatása szerint, a sebesült az egészségügyi szakemberek kiérkezéséig elvérzett volna, ha Jónás SÖTT közkatona nem kezdi meg azonnal a sérült ellátását.