Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai munkája miatt kérheti volt pilótája kiadatását Washington

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 27. 17:07

Ausztráliában letartóztattak egy korábbi amerikai vadászpilótát és repülőoktatót, aki az őrizetbe vételt megelőzően Kínában is dolgozott, az Egyesült Államok pedig hamarosan hivatalosan is kérheti a kiadatását – derült ki ausztrál bírósági és vállalati dokumentumokból.

Az ausztrál szövetségi rendőrség pénteken letartóztatta Daniel Edmund Duggan 54 éves korábbi amerikai állampolgárt az Új-Dél-Wales tagállambeli Orange kisvárosban, aki még aznap bíróság elé állt – erősítették meg bírósági dokumentumok, két rendőrségi forrás és Duggan ügyvédje. Dennis Miralis, a vádlott amerikai jogi képviselője videóhíváson keresztül volt jelen a bíróságon, Duggant azonban óvadék ellenében sem engedték szabadlábon védekezni, hanem egyből a közeli Bathurst börtönbe szállították – mondta el két fenti forrás.

Duggan korábban amerikai állampolgár volt, és az ausztrál szövetségi rendőrség az amerikai hatóságok kérésére tartóztatta le, vélhetően azért, hogy elindíthassák a hivatalos kiadatási eljárást – mondta az egyik névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás. Egy repülési területen dolgozó forrás szerint az FBI a Kínában végzett korábbi munkájával összefüggésben kérheti Duggan kiadatását.

A vádlott legközelebb novemberben áll bíróság elé Sydneyben, ahol elbírálják esetleges újabb óvadékkérelmét. Az amerikai kiadatási kérelemben foglaltakat és a vádpontokat a bíróság titkosította. Az Amerikai Egyesült Államok előzetes kérelmére 2022. október 21-én letartóztattak egy személyt – erősítette meg az ausztrál szövetségi főügyészi hivatal szóvivője a Reutershez hírügynökséghez eljuttatott közleményben. „Mivel az ügy bírósági szakaszban van, az ügyészség nem kívánja kommentálni az ügyet” – fogalmazott a főügyészi hivatal.

A letartóztatás ugyanazon a héten történt, mint amikor Nagy-Britannia több tucat korábbi vadászpilótáját figyelmeztette, hogy azonnal szüntessék be a munkavégzést Kínában, ellenkező esetben a vonatkozó új jogszabályok alapján – nemzetbiztonsági okok miatt – vádeljárás indul ellenük. Az ausztrál védelmi minisztérium is nyomozást folytat azon jelentések ügyében, hogy kínai helyszínű munkavégzési ajánlattal kerestek meg korábbi ausztrál vadászpilótákat.

Duggan egy évtizedig szolgált az amerikai hadseregben, majd Ausztráliába költözött, ahol Top Gun Tasmania néven céget alapított. A vállalat korábbi amerikai és brit vadászpilótákat alkalmazott, és turistáknak kínált sétarepülést sugárhajtású vadászgépeken a cégnyilvántartás és a polgári repülésben dolgozó helyi források szerint. A Top Gun Tasmania honlapja szerint Duggan helyből felszálló Harrier vadászgépeket vezetett az amerikai tengerészgyalogság kötelékében, ahol légiharckiképző oktatótiszt volt.

Duggan 2014-ben Pekingbe költözött, nem sokkal ezután eladta ausztrál cégét, majd LinkedIn-fiókja szerint 2017 óta a kínai fővárostól 660 kilométerre délnyugatra fekvő Csingtao városában dolgozott az AVIBIZ Ltd. ügyvezető igazgatójaként, amely a cég leírása szerint komplex repülési tanácsadó vállalat, és a gyorsan növekvő, dinamikus kínai repülési iparágra szakosodott.

A hongkongi cégnyilvántartás szerint az AVIBIZ-t az ausztrál útlevéllel rendelkező Duggan alapította 2017-ben, majd 2020-ban felszámolták a céget. Az Ausztrália és az Egyesült Államok között hatályos kiadatási egyezmény értelmében az amerikai kormánynak 60 napja van a kiadatási kérelem benyújtására, és az ausztrál állampolgárok kiadhatók a másik ország számára.