Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszabadult a fogvatartott 200 személy

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 25. 20:40

Több mint 48 órás fogság után visszanyerte szabadságát az a mintegy 200 személy, akiket Kolumbia északnyugati részén a hadsereggel szemben élő pajzsként használtak a gerillák – adta hírül május 25-én, szerdán a helyi média. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet Front 34 nevű csoportja múlt vasárnap a Panamával határos Chocó megyében ejtett túszul 200 helybelit, előzőleg pedig megölt három civilt és egy rendőrt.

A szélsőségeseknek az a célja, hogy a térségben ellenőrzésük alá vonják az utakat, a folyami átkelőket és az aranybányákat. Sajtóértesülések szerint az elengedett civilek már biztonságban vannak, és nem esett bajuk.

Rodrigo Rivera kolumbiai védelmi miniszter korábban bejelentette, hogy mintegy 200 katonát vezényelt a térségbe a konfliktus mielőbbi megoldása érdekében.

A marxista FARC 1964-ben alakult, s a védelmi minisztérium szerint jelenleg közel 8000 harcosa van. Kolumbia területének jelentős részén most is tevékenyek, rendszeresen hurcolnak el embereket, 2010-ben pedig a kolumbiai hadsereg és rendőrség 488 tagját ölték meg hivatalos statisztikák szerint. A világon a latin-amerikai országban az egyik legnagyobb az eltűnt személyek száma.