Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiűznék a mali hadsereget északról a tuareg lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 20. 19:31

Negyvenheten vesztették életüket a mali hadsereg alakulatai és tuareg lázadók közötti összecsapásokban kedden és szerdán – közölte január 19-én, csütörtökön a bamakói védelmi minisztérium.

A harcok az afrikai ország észak részén három város környékén zajlottak. A települések ellen a lázadók támadásokat indítottak.

A hivatalos veszteséglista alapján a tuaregek közül 45-en haltak, meg, míg a kormányerők két katonájukat vesztették el.

A lázadók szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, céljuk az, hogy kiűzzék a mali hadsereget az északi országrész több városából.

A líbiai rezsim bukása nyomán több száz állig fölfegyverzett tuareg nyomult be észak felől Maliba, miután az őket Líbiában befogadó Moammer Kadhafi rendszere összeomlott, és a líbiai felkelők elűzték őket.

A bamakói kormány szerint a lázadók támadásait visszaverték, megfigyelők mindenesetre intő jelként értékelték a tuaregek hirtelenszerű megerősödését a térségben, amelynek biztonságát az is nagy mértékben aláássa, hogy megvetették ott lábukat az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) néven működő száheli terrorista szervezet fegyveresei. Az AQMI immár több bázist létesített Mali északi részén, ahonnan tagjai időnként kiindulva főként nyugati országok állampolgáraira vadásznak.

A tuareg népcsoport tagjai Algéria, Líbia, Mali, Niger és Burkina Faso térségében élnek, és gyakran lázadtak fel a fennhatóság ellen, amelyet ezeknek az országoknak a kormányai gyakorolnak fölöttük.

CímkékENSZ