Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválóan teljesítette a küldetését a Bakony Menetszázad

Szöveg: Demeter Ferenc nyugállományú alezredes | Fotó: MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete |  2022. február 23. 15:40

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Veszprém Megyei Egyesületének elnöke február 19-én, szombaton este a fenti megállapítással zárta a kétnapos doni emlékmenetet és bejelentette, hogy a feladatra megalakított Bakony Menetszázadot ideiglenesen feloszlatja.

Doni emlékmenet (1)

A Bakony Menetszázadot február 18-án reggel Veszprémben, a Vámosi úti temetőben, a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntő levele, valamint a Matasz megyei elnöke által kiadott menetparancs felolvasását követően alakították meg. Dr. Csutorás Gábor nyugállományú alezredes, a rendezvény főszervezője elmondta: az emlékező menetbe idén több fiatal kadét jelentkezett, de itt vannak a térségben szolgálatot teljesítő nagy tapasztalattal rendelkező aktív, műveleti tartalékos, és területvédelmi tartalékos katonák. A hagyományőrző civil szervezetek közül a Veszprém megyei rendezvényeken évek óta részt vesznek a Majsai Huszár Bandérium tagjai, a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola kadétjai és apródjai, valamint a Gyulaffy László Általános Iskola apródjai.

A menetzászló átadás-átvételét követően a résztvevők megkoszorúzták a német, az orosz és a magyar katonai temetők emlékműveit.

Az emlékmenetet a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke indította útjára. Köszöntötte a rendezvényre jelentkezőket, majd elmondta, hogy ennek a megemlékezéssorozatnak a megálmodója és elindítója Kovács László nyugállományú ezredes, az egyesületük alapító elnöke volt. Ez a Veszprémből elindult hagyomány hozta azt, hogy a doni emlékmeneteket az idei évben már XXII. alkalommal az ország szinte minden megyéjében megrendezték. A Bakony Menetszázad tagjai a kétnapos útjuk során, az érintett települések önkormányzatainak bevonásával, a helyben található emlékművek megkoszorúzásával emlékeztek meg a háborúkban elesett katonákról, valamint a háborúk ártatlan polgári áldozatairól.

Doni emlékmenet (2)

A menetszázad az első nap Veszprém-Szentkirályszabadja-Litér-Balatonfüzfő útvonalon teljesítette a több mint 25 kilométert. Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve templom falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezésen Pethő-Pataki Szilvia, a Matasz megyei egyesületének tagja kiemelte: a magyar katonák akkoriban egészen a Don-kanyarig meneteltek. „Egy életen át emlékezzünk, hajtsunk fejet a hősök és az áldozatok emléke előtt, mert csak azok halhatnak meg, akiket elfelejtettek” – kérte a résztvevőket.

Doni emlékmenet (4)

Az emlékmenet másnap, a Veszprém megyei levéltár udvarán lévő szobor megkoszorúzását követően indult el, a Veszprém-Jutaspuszta-Hajmáskér-Sóly-Vilonya útvonalon. A Jutaspusztán lévő emlékműnél Demeter Ferenc, megyei Matasz alelnök ismertette az 1941. április 12-én, a tartalék repülőtéren történteket. Elmondta: ezen a tragikus napon az 1. magyar ejtőernyős zászlóalj vezérgépe ismeretlen okok miatt a felszállás közben oldalára billent, majd járó motorral a fölbe csapódott.

Az utolsó állomáson, a vilonyai világháborús emlékműnél Simon-Jójárt Sándor elnök mondott beszédet. Megköszönte minden résztvevő példamutatóan fegyelmezett és kitartó munkáját.

Doni emlékmenet (3)
Kapcsolódó cikkek