Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonkettedik alkalommal indul útjára a doni emlékmenet

Szöveg: Demeter Ferenc nyugállományú alezredes | Fotó: MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete |  2022. február 9. 10:53

A Bakony Menetszázad megalakulásáról és az emlékmenet útvonaláról tartott sajtótájékoztatót Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke Veszprémben.

kep2

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes bevezetőjében elmondta, hogy a rendszeresen megrendezett doni emlékmenettel az 1943 januárjában történt tragikus eseményekre emlékeznek, amikor a szovjet csapatok hatalmas erőkkel törték át a Don-kanyarban lévő magyar állásokat. Pontosan nem tudni hányan vesztették el az életüket, de akiknek sikerült is hazajutniuk, számkivetetté váltak.

Az elnök még azok közé tartozik, akiknek lehetősége volt találkozni olyan emberekkel, akik megjárták a Don–kanyart. Ezek a megnyomorított emberek olyan szomorú történeteket meséltek el, ami azt bizonyította, hogy akiknek segíteniük kellett volna rajtuk, elárulták, megbélyegezték őket. Pedig ezek a katonák csak az esküjükben foglaltaknak, a haza védelmének próbáltak az embertelenül mostoha körülmények között megfelelni.

Hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációnak ezért kötelessége megemlékezni és fejet hajtani az egykori katonák előtt, ezzel is őrizve emléküket. A példát erre jól mutatja annak az idős asszonynak az esete, aki egy ilyen emlékmenet során mondta el neki azt, hogy az évek alatt összerakott forintjait ajánlotta fel az önkormányzatnak arra, hogy a falujukban emlékművet állítsanak a második világháborús áldozatoknak, köztük a testvérének is.

Ezen az emlékmeneten szeretnének emléket állítani Kovács László nyugállományú ezredesnek is, aki Veszprém megyében a doni megemlékezések egyik megálmodója és elindítója volt.

Napjainkban a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) országos központja és a Honvédelmi Minisztérium által támogatott rendezvényeken, az ország több pontján zajló emlékmenetekben aktív katonák, civilek, tartalékosok, kadétok, apródok együtt emlékeznek. A résztvevők a két nap alatt több mint ötven kilométert gyalogolnak, a menet során érintett településeken pedig - a világháborús emlékműveknél - koszorúzásokkal tisztelegnek az elesett hősök emléke előtt.

Az elnök elmondta, hogy a megyében a megemlékezési sorozatot a hagyományosan teljesítő Bakony Menetszázad február 18-án és 19-én, az előre kijelölt útvonalon tervezi végrehajtani. Az első napon a század Veszprémből a Vámosi úton lévő katonatemetőből indul és Szentkirályszabadja, Litér, Balatonfűzfő útvonalon teljesíti az első huszonöt kilométert. A második napon Veszprém Megyei Levéltárban található második világháborús emlékmű a kiinduló pont, majd Jutaspuszta, Hajmáskér, Sóly, Vilonya a század útvonala.

A doni emlékmenet pontos időgrafikonja megtalálható az egyesület honlapján és a megemlékezések helyszínein szeretettel várják a helyi lakosokat, tiszteletüket gyertyagyújtással kifejezni akarókat.

Az elnök végezetül hangsúlyozta, hogy az egyesület elnöksége a menetet az érvényben lévő koronavírus-járvány miatti előírások figyelembevételével szervezte meg.

kep3