Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhuszonöt éves a békefenntartás

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: KEMPP |  2022. február 9. 9:29

Február 4-én volt 125 éve, hogy Kréta szigetén megkezdődött a „Tűzoltási hadművelet”, ami a későbbiekben az első békefenntartó műveletként került be a köztudatba.

20220206-KEMPP 13

Az évforduló alkalmából a pákozdi Katonai Emlékparkban rendezett megemlékezésen tisztelegtek a korábbi és a jelenlegi békefenntartók előtt, a sikerek, valamint az áldozatok emléke előtt.

Oláh László, az emlékpark szakmai igazgatója a megemlékezésen résztvevőket köszöntve összefoglalta az elmúlt 125 esztendő történéseit, elismerő szavakkal méltatta a magyar katonák helytállását a nemzetközi hadszíntereken. Kiemelte: a békefenntartás magyar katonákkal kezdődött, s a katonáink szerepe napjainkban is elengedhetetlen.

A megemlékezésen a békefenntartás emlékeit ápoló civil szervezetek tagjai is felszólaltak. A Békefenntartók Bajtársi Egyesülete nevében Nagy Gábor nyugállományú ezredes osztotta meg gondolatait, a Magyar Hadtudományi Társaság nevében pedig dr. Hajós Dezső önkéntes műveleti tartalékos ezredes szólt az évfordulóról és a békefenntartó tevékenységől.

A rendezvény az emlékezés és tisztelet koszorúi, virágai elhelyezésével zárult.