Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előremutató magyar-szlovák együttműködés

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei, Szabó Lajos zászlós archív felvétele |  2022. február 9. 11:28

Szlovákia biztonság- és védelempolitikájáról tartott előadást Pásztor Ladislav nyugállományú ezredes, volt magyarországi szlovák véderőattasé a Magyar Hadtudományi Társaság Kiss Károly Hadtudományi Klubjának „Mindenki hadtudománya” elnevezésű előadássorozatának részeként február 8-án, kedden, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Pásztor Ladislav ny.ezds. előadása_1

Pásztor Ladislav nyugállományú ezredes előadásában Szlovákia biztonság- és védelempolitikáját ismertette, a múlt század kilencvenes évek elejétől egészen napjainkig. Részletesen kitért az újonnan elfogadott biztonsági, védelmi, katonai és kiberbiztonsági stratégiára, amelyeket a Szlovák Nemzeti Tanács, illetve a kormány 2020-ban fogadott el. „Szlovákia ugyanúgy, mint Magyarország azt vallja magáról, hogy elsődlegesen a saját országa felel azért, hogy megvédje otthonát és garantálja az ország, valamint polgárai biztonságát. Ezután következik tagsága a NATO és az Európai Unió biztonsági keretrendszerében. Szlovákia hatékony válságkezelésre, stabil ellenálló képességek kiépítésére törekszik, mindemellett erősíteni kívánja a bizalmat az EU és a NATO-ban egyaránt” – részletezte az előadó.

Pásztor Ladislav ny.ezds. előadása_2

Mint megtudtuk: a biztonsági stratégia azt is feldolgozza, hogyan látja – regionális kontextusban – Szlovákia a saját biztonságát, miközben meghatározza a kiemelt fenyegetési kockázatokat is.

Elhangzott: Szlovákia fegyveres erejének nincsenek priorizált haderőnemei. A légierő, a szárazföldi erők, a támogató erők, a különleges műveleti erők egy szinten vannak, céljuk pedig az ellenállóképesség fenntartása és hatékonyságának növelése. A szlovák köztársaságban jelenleg 16 és fél ezer katona szolgál, 2028-ra azonban csaknem 21 ezerre szeretnék növelni az állomány létszámát.

Pásztor Ladislav ny.ezds. előadása_3

A Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek bemutatása során a térség haderőfejlesztésével kapcsolatban a nyugállományú ezredes elmondta: jelenleg is zajlanak lánctalpas, valamint gumikerekes beszerzések, illetve folyamatban van a radarrendszerek, tehergépjárművek, helikopterek és önjáró lövegek szállítása a már megkötött szerződések alapján. A harckocsik beszerzését egyelőre elhalasztották.

Pásztor Ladislav – aki jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Doktori Iskola doktorandusza – előadásában kitért Szlovákia missziós szerepvállalására is. „Jelenleg NATO és ENSZ missziókban vesznek részt szlovák katonák. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) negyedik szektorában most Szlovákia a vezető nemzet” – részletezte.

Pásztor Ladislav ny.ezds. előadása_4

A nyugállományú ezredes előadásának köszönhetően a résztvevők betekintést nyerhettek a szlovák-magyar védelempolitikai együttműködés különböző szegmenseibe. „Szlovákia kiemelt stratégiai partnerként kezeli elsősorban a Visegrádi Négyek tagországait, tehát Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot” – emelte ki Pásztor Ladislav, majd hozzátette: 2016-17-től jelentősen megerősödött a szlovák-magyar kapcsolat, nem csak politikai szinten, hanem a védelempolitika területén is. A két ország közötti védelmi és katonai együttműködés igen sokoldalú. A többnemzeti gyakorlatokon, kiképzések során pedig könnyen összekovácsolódnak a magyar és szlovák katonák.

Pásztor Ladislav saját kutatásaira alapozva elmondta: Magyarország és Szlovákia a kibervédelem, a kritikus infrastruktúra és a hibrid hadviselés, valamint az esetleges fegyveres támadás, a terrorizmus és az energiaválság elleni harc területén tudna a legjobban együttműködni.

Szabó_Lajos_zászlós_archív

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára korábban úgy nyilatkozott az előadóról: Pásztor Ladislav nyugállományú ezredes fontos szerepet játszott a Magyarország és Szlovákia között magas szintre fejlődött védelempolitikai és katonadiplomáciai kapcsolatok erősítésért, illetve a felsővezetői programok sikeres megvalósításáért. „Kiválóan és lelkiismeretesen látta el a Budapesti Katonai Attasétestület titkári feladatait, erősítette a testület és a Honvédelmi Minisztérium közötti kapcsolatot” – fogalmazott a helyettes államtitkár. A volt szlovák véderőattasét – munkájának elismeréseként – a Szolgálati Érdemjel arany fokozatával tüntették ki 2020-ban.

Kapcsolódó cikkek