Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen ért véget a Szlovákiában megtartott gyakorlat

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Molnár Szabolcs zászlós és a szlovák hadsereg |  2021. július 1. 8:15

A júniusban megtartott „Slovak Shield 2021” elnevezésű, többnemzeti gyakorlaton a Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái képviselték.

20210630-slovak-shield  (3)

A Szlovákiában június elején kezdődött, közel egy hónapos gyakorlaton a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonái közül négyen a dandár szintű többnemzeti törzsvezetési gyakorlásban vettek részt, a lövész szakasz pedig egy szlovák századba integrálva hajtotta végre a szlovák hadsereg 13. Zászlóalján alapuló nemzetközi zászlóaljharccsoport feladatait.

Battonyai László őrnagy, a gyakorlatra kiutazó kontingens parancsnoka elmondta: a magyar szakasz a másfél hetes összekovácsolódás során - a szlovák katonákkal közösen - éleslövészeten és vezetési gyakorlaton vett részt, illetve begyakorolta a különböző harcászati mozzanatokat is.

20210630-slovak-shield  (5)

A közös kiképzést követően, június harmadik hetében kezdődött a többnapos zárógyakorlat, ami a magyar katonák részéről a zászlóalj gyülekezési körletének biztosítását, a védelmi harc, illetve az ellenlökés megvalósítását foglalta magába.

„A szlovák féllel gyorsan megtaláltuk a közös hangot, így sikeresen megvalósítottuk az együttműködést. A többnemzeti környezetben számos tapasztalatot gyűjtöttünk, amit később katonáink az itthoni kiképzéseken is hasznosítani tudnak majd. A szlovák fél részéről is mindenki dicsérte a katonáink feladatvégrehajtását” – hangsúlyozta az őrnagy.

A szlovákiai zárógyakorlat bemutató napján a magyar katonák tevékenységét Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is megtekintette.