Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlaton vizsgáztak a honvéd tisztjelötek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: French JTAC-E of the 68th African Artillery Bataillon |  2021. július 1. 7:01

Az Adriatic Strike 2021 elnevezésű, többnemzeti NATO összhaderőnemi hadgyakorlaton vizsgázhattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) végzős lövész honvéd tisztjelöltjei Szlovéniában, május 15-22. között. A gyakorlat kiváló lehetőséget biztosított számukra, hogy nemzetközi környezetben mutassák be az eddig elsajátított képességeket.

Adriatic_Strike (5)

„Az Adriatic Strike 2021 alapvetően egy légierős gyakorlat volt. Mivel egyébként is ebben az időben lett volna a végzős lövészek zárógyakorlata, ami tematikáját tekintve megegyezett a gyakorlattal, ezért úgy döntöttünk, hogy a honvéd tisztjelöltek ennek keretében adjanak számot az eddigi ismereteikről. Nemzetközi környezetben próbálhatták ki magukat, ahol húsz ország képviseltette magát, így az angoltudásukra is szükség volt. A negyedéves honvéd tisztjelölteknek többek között a szlovén-olasz határon, egy műemlékvédelem alatt álló területen kellett végrehajtaniuk a feladatokat, ahol első világháborús lövészárkok, árokrendszerek, erődítmények is voltak. Mind a kilenc végzősnek volt lehetősége kipróbálnia magát parancsnoki beosztásban. Mindennap érkeztek JTAC (Joint Terminal Attack Controller) csoportok, őket kellett eligazítania az éppen vezetői szerepet ellátó hallgatónak, ezt követően a saját szakaszát is eligazította, kiadta a harcparancsot. A szakasz többi részét a harmadéves lövészek alkották, lövész, géppuskás, tűzcsoportparancsnoki szerepkörben” – mondta Haáz Áron őrnagy, az NKE-HHK Összhaderőnemi Műveleti Tanszék gyakorlati oktatója, aki azt is elárulta, milyen szempontok alapján értékelték a végzős hallgatókat.

Adriatic_Strike (9)

„Értékeltük a harcparancs kiadását, illetve a harcvezetését is. Mindezt nemcsak akkor, amikor aktuálisan parancsnok volt a honvéd tisztjelölt, hanem akkor is, mikor más kulcsbeosztást látott el. Ez a gyakorlat sok szempontból mélyvíznek volt tekinthető, hiszen a terep már önmagában kihívást jelentett. Egy 1100-1200 méter magas, hegyes területen voltunk, amely teljesen ismertlen volt számukra. Nehezítő körülmény volt még az idegen nyelv folytonos alkalmazása és a pihenőidő szűkössége, valamint a gyorsan változó hegyvidéki időjárás, mely a repülő eszközökre is hatással voltak. Ettől függetlenül nagyon lelkesek és kitartóak voltak a honvéd tisztjelöltek. Oktatóként minden mozzanat után étékeltük a parancsnoki munkát, illetve a vezetést és elmondtuk, hogy mik voltak a hibák, miket lehetett volna még jobban végrehajtani, amiket meg is fogadtak. Segítettük őket a felkészülésükben, amelyet rendszerint igénybe is vettek. A szlovén fél szeretné, ha a jövőben is részt tudnánk venni ezen a gyakorlaton, akár mindennap másik helyszínen” – avatott be az őrnagy.

Adriatic_Strike (1)

Kiss Gergely László, negyedéves honvéd tisztjelölt kérésünkre válaszolva elmondta, olyan élményt nyújtott számára a hadgyakorlat, amelyre valószínűleg még hosszú ideig emlékezni fog.

„Nagyon jó tapasztalat volt, hiszen ez volt az első alkalom, amikor nemzetközi környezetben, JTAC katonákkal dolgoztam együtt. Ez számomra nagy szintlépés volt, de kifejezetten jó élmény. Pozitív visszacsatolást kaptam arról, hogy a két év szakirányos felkészítés és a négy év egyetem alatt sikerült megszereznem azt a tudást és azokat a képességeket, amelyek lehetővé tették, hogy a hadgyakorlatot sikeresen teljesíthessem. A szakaszon belül különböző beosztásokat láttunk el, így mindenki kipróbálhatta magát tűzcsoport parancsnokként, rajparancsnokként, szakaszaltisztként és szakaszparancsnokként is. Támadó feladatokban vettünk részt, egy adott terepszakaszt kellett elfoglalnunk. Ez volt a zárógyakorlatunk, így meg kellett mutatnunk a tudásunkat és az elszántságunkat minden feladatkörben. Számomra a szakaszparancsnoki beosztás volt az, amelyik a legtesthezállóbbnak bizonyult, és az oktatóim is meg voltak elégedve. Ők nyújtották a legtöbb segítséget, tanácsokkal láttak el, többek között azzal kapcsolatban, hogy az erdős, hegyes terep körülményeit hogyan érdemes kihasználni, rohamot indítani vagy megközelíteni az adott elfoglalandó terepszakaszt. A későbbi nemzetközi környezetben végrehajtott gyakorlatoknál, illetve missziós szerepvállalásnál előny lesz, hogy részt vettem az Adriatic Strike-on. Ha a jövőben JTAC katonákkal kell együtt dolgoznom, akkor el fogom tudni őket igazítani angolul. Ez számomra annyira maradandó élmény volt, hogy valószínűleg tíz év múlva is vissza tudok majd emlékezni arra, hogy ezen a gyakorlaton hogyan igazítottam el őket és ezt képes leszek majd alkalmazni az adott szituációban is” – árulta el.

Kapcsolódó cikkek