Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

védelempolitika

dpd

EU védelempolitikai igazgatók ülése Stockholmban

2023. február 4. 20:07

Az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége informális védelempolitikai igazgatói találkozót szervezett január 31-én, és február 1-jén Stockholmban. Hazánkat Hajnik László védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Varsó_nyitó

Minden szegmensében meg kell erősíteni a honvédelmet

2023. január 23. 8:11

Magyarország haderőfejlesztési programjának lényeges eleme, hogy olyan ütőképes, erős haderőt tudjon felállítani, ami megfelel a NATO elrettentési koncepciójának és képes szavatolni a békét és az állampolgárok biztonságát - mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a „Hasonlóságok, különbségek és együttműködési lehetőségek a magyar és a lengyel haderőfejlesztés terén” címmel megrendezett nemzetközi konferencián január 16-án, Varsóban, a Felczak Intézetben.

EA__4062

Halad a honvédelmi szervezetek fiatalítása

2023. január 20. 18:56

Magyarország biztonságának érdekében megindult a fiatalítási folyamat a Magyar Honvédségben, hogy utat nyissunk azoknak a nyelveket beszélő, NATO-s képzési, illetve missziós tapasztalatokat szerzett, fizikai állóképesség tekintetében kimagasló fiatal parancsnokoknak, akik a leginkább alkalmasak lesznek a modern haditechnikai eszközök és harceljárások alkalmazására. A mostani háborús helyzet arra figyelmeztet, hogy a békéhez erő kell, az erőhöz pedig modern, ütőképes honvédség.

Szalay_átvett (2)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb

2023. január 20. 16:28

Magyarország és Szerbia számára is a béke a legfontosabb, és Magyarország az ukrajnai háború kezdete óta konzisztensen a tűzszünetre, a béke elérésére hívta fel a figyelmet, Belgrád pedig egyetért abban, hogy a régió kisebb, illetve közepes államai számára a háború csak rosszat hozhat, ezért mihamarabbi befejezése mindkét országnak az érdeke - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter január 20-án, pénteken, Belgrádban.

Brüsszel_6

NATO tanácskozáson vett részt a Honvéd Vezérkar főnöke

2023. január 19. 20:16

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) vezetői, valamint Finnország és Svédország képviselői kétnapos tanácskozást tartottak január 18-án és 19-én, a szövetség brüsszeli központjában. Az eseményen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, aki találkozott a Belgiumban szolgáló magyar katonákkal is és elismeréseket adott át nekik.

Honvedelemhu_index_1219

Fokozott hanghatás

2022. december 19. 7:37

Néhány évvel ezelőtt nehezen tudtuk volna elképzelni, hogy hagyományos háború robban ki Európában, a XXI. század harmadik évtizedében, ám 2022. február 24-én, a hajnali órákban Oroszország összehangolt támadást indított Ukrajna ellen. Az offenzívát villámháborúnak tervezték, ám már csaknem 300 napja megállás nélkül dörögnek a fegyverek, és egyelőre még nem látszik, mikor lesz vége a vérontásnak. Mi vezetett a háború kirobbanásához? Mi történt az elmúlt tíz hónapban? És mi várható a jövőben? Három olyan kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, és számos egyéb kérdést is felvet. Ezeket Resperger István ezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának, elismert biztonságpolitikai szakértőnek tesszük fel. Ez itt a Fokozott hanghatás, a honvédelem.hu podcastjának újabb adása. A műsorvezető Draveczki-Ury Ádám, a hangmérnök Ferenczi János. Tartsanak velünk!

2022.12.01_Miniszteri_krems

Szomszédok és szövetségesek

2022. december 3. 9:45

A kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere Klaudia Tannerrel, Ausztria védelmi miniszterével december 2-án, pénteken, Bécsben.

MHTT (4)

„A NATO Madrid után”

2022. december 2. 19:41

November 22-én tartotta éves „nagykonferenciáját” a Magyar Hadtudományi Társaság, amit a júniusi NATO csúcstalálkozó döntéseinek - beleértve az új NATO stratégiai koncepciót - és az azóta kialakult helyzetnek szentelt.

CEDC (nyitó)

Fókuszban Ukrajna és a Balkán

2022. november 10. 17:45

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) tagállamainak (Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és megfigyelőként Lengyelország) védelempolitikai igazgatói november 8-9-én az ausztriai Reichenau an der Rax városában üléseztek. Az eseményen hazánkat Hajnik László, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Vilnius_11

Litvániába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

2022. szeptember 21. 10:46

Hivatalos látogatást tett Litvániában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, akit Valdemaras Rupšys altábornagy, a Litván Fegyveres Erők vezérkarfőnöke és Mindaugas Steponavičius dandártábornok, a Litván Fegyveres Erők törzsfőnöke fogadott katonai tiszteletadás mellett szeptember 19-én, hétfőn, Vilniusban.