Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időszerű és szükséges a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. április 9. 13:35

A Közép-európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Co-operation – CEDC) magyar elnökségének szervezésében, április 4-5-én Balatonakarattyán rendezték meg a CEDC tagállamainak és a nyugat-balkáni országok védelempolitikai igazgatóinak hivatalos találkozóját. A meghívottakat Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára fogadta.

20240405cedcvedelmpolitikaitalalkozo_HSZ5

A kétnapos rendezvényen hazánkon kívül Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, továbbá Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Koszovó és Szerbia képviseltette magát. A hivatalos program a hat CEDC-tagállam képviselőinek szűk körű tárgyalásával kezdődött, melyet a hat nyugat-balkáni ország részvételével bővült plenáris tárgyalás követett.

A tárgyalások kiváló alkalmat biztosítottak az éves magyar CEDC-elnökség prioritásainak, elképzeléseinek ismertetésére, az elkövetkező időszak kiemelt eseményeinek áttekintésére, illetve a regionális szempontból kiemelt jelentőséget élvező, CEDC kezdeményezésű további projektekről történő egyeztetésre.

20240405cedcvedelmpolitikaitalalkozo_HSZ6

A plenáris tárgyalás során a résztvevők nagy hangsúlyt fektettek az orosz-ukrán háború következtében a nyugat-balkáni térségben kialakult biztonsági és védelempolitikai kihívások áttekintésére, illetve véleményt cseréltek a regionális stabilitás fenntartása érdekében tett nyugati törekvésekről. A résztvevők egyhangúan megállapították, hogy a Nyugat-Balkán országainak európai uniós integrációja időszerű és szükséges, konkrét lépések megtétele szükséges, mivel az EU biztonsága nem függetleníthető a térség biztonságától, stabilitásától.

Az egyeztetés egyúttal az április 25-i, hasonló körben megrendezendő miniszteri találkozó előkészítését is szolgálta.