Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szintlépés

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. április 9. 14:44

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár kijelölt állománya a tatai alakulat laktanyájában tartott elméleti, illetve a Bakonyban lebonyolított gyakorlati képzés során sajátította el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta alkalmazását és karbantartását.

202404_Magyar_Honvéd_magazin_borító

A régebben rendszeresített, szovjet eredetű 9M113 Konkursz páncéltörő rakétát felváltó Spike LR2 az izraeli Rafael Advanced Defense System Ltd. terméke. A fegyvert eredetileg még az 1980-as években fejlesztették ki, a Magyar Honvédség azonban a konstrukció legmodernebb, ötödik generációs változatát vásárolta meg, amely képességeit tekintve napjaink legmodernebb eszközének számít a kategóriájában. Újdonsága egyebek mellett abban rejlik, hogy a célzást, illetve a célba juttatást egyaránt mesterséges intelligencia támogatja, emellett infravörös képalkotó, illetve elektro-optikai rávezetést alkalmazva akár rossz időjárási körülmények között is nagy pontossággal üzemeltethető.

Elsősorban páncélozott harcjárművek megsemmisítésére használják: a Spike LR2 magas röppályán, felülről közelíti meg célpontját, hogy annak legsebezhetőbb pontját törje át. A rakéta tandem kumulatív robbanófeje reaktív páncélzatok ellen is hatásos: a reaktív páncélzat semlegesítése után a fő harci rész több mint 900 milliméter homogén acélpáncélzat átütésére képes.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában!