Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-finn védelempolitikai igazgatói egyeztetés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. szeptember 22. 13:50

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára hivatalos látogatás keretében fogadta finn partnerét, Janne Kuusela védelempolitikai igazgatót. A találkozó célja rendszeres konzultáció elindítása a finn partnerekkel az ország NATO-csatlakozása mentén, egymás védelempolitikai percepcióinak megismerése, illetve lehetséges együttműködési területek azonosítása volt.

LALA3819

A tárgyalás során a felek megismerték egymás stratégiai környezetét befolyásoló egyes tényezőket, eseményeket, amelynek aktuális közös keresztmetszete az ukrajnai háború volt. Oroszország aggresszióját mindkét fél határozottan elítéli, a háború mihamarabbi lezárásában mindenki egyformán érdekelt.

A stratégiai környezetet befolyásoló további tényezők közül egyetértettek a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága fenntartásának, valamint az afrikai helyzet kezelésének és helyszíni megoldásának fontosságában.

LALA3827

Finn kérésre bemutattuk a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot és a kapcsolódó terveket, amelyet a finn partner ambíciózusnak ítélt, teljesülését pedig kiemelkedően jónak találja.

A konzultáció során a tárgyaló felek több területen azonosítottak együttműködési lehetőségeket. A látogatás során a finn delegáció udvariassági látogatást tett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternél, illetve Kajári Ferenc vezérőrnagynál, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesénél is.

DPD meeting