Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a közös tudományos munka

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. szeptember 22. 13:36

Megerősített együttműködéssel folytatja a közös szakmai tevékenységét a Honvéd Vezérkar és a Magyar Hadtudományi Társaság – az erről szóló megállapodást Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese és prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a társaság elnöke írta alá.

LALA3905

A Magyar Honvédség és a Magyar Hadtudományi Társaság között hagyományosan kiváló szakmai kapcsolat áll fenn. A gyakorlatban állandó közös munka keretének hivatalossá tételét a szervezeti változások tették szükségessé.

Ennek érdekében látták el ismét kézjegyükkel a két szervezet képviselői azt a megállapodást, amely a továbbiakban is biztosítja és szabályozza a kooperációt, amelynek értelmében a továbbiakban a társaság tudományos munkája, annak szervezése és végzése a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese irányításával történik. Kajári Ferenc vezérőrnagy üdvözölte az eddig is kiváló szakmai együttműködés folytatásának lehetőségét. Prof. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes hozzátette, hogy csakugyan példás közös munka folyt eddig is, de a társaság kész és nyitott a további fejlődésre és a képességek tökéletesítésére.

LALA3932

Mint a rendezvényen elhangzott, fel kell tárni az együtt-gondolkodás elmélyítésének lehetőségeit, és a civil felsőoktatási intézményekkel, doktori iskolákkal való együttműködés kiszélesítésének alternatíváit is.

A jelen és a közeljövő kiemelt elemzési témakörei között magától értetődően jelen van az orosz-ukrán háború, illetve a stratégiai környezet, ezen belül a meglévő és lehetséges hadszínterek elemzése.

A haderőfejlesztés és lehetséges irányai továbbra is rendkívül fontos témakört jelent. Mindezek mellett fontos irányzatot képvisel az űrkutatás támogatása, de ugyanúgy feladat a fiatalokat is megszólító, új, a honvédség társadalmi beágyazottságát elmélyítő felületek megteremtése.

Továbbra is folytatódik az együttműködés egyik legismertebb és legnépszerűbb Mindenki Hadtudománya rendezvénysorozat, amelyet az idén negyven éves Kiss Károly Hadtudományi Klub szervez havi szinten a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. E rendezvénysorozat azért is fontos, mert lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség vezetői számára, hogy nyilvános fórum keretében tájékoztassák a szakértő közönséget az új feladatokról és kihívásokról.

LALA3937

Az aláíró rendezvényen jelen volt Bárány Zoltán ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság szakmai elnökhelyettese is, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy az újonnan aláírt megállapodás nem pusztán formaiság, hanem megerősítése annak a kiváló közös munkának, ami a Magyar Honvédség és a társaság között kialakult. A védelmi környezet elemzése kiemelt szerepbe került napjainkra, így az együttműködés ezen aspektusa rendkívül fontos a stratégiai tervezés szempontjából. Mint fogalmazott, a Magyar Honvédség támasztja az igényt, ami mentén a Magyar Hadtudományi Társaság tapasztalt szakemberei végzik kutató, elemző feladataikat. Az általuk kidolgozott ismereteket pedig ismételten a honvédség fogja felhasználni. Mindemellett – amint arra Bárány Zoltán ezredes is felhívta a figyelmet – a Magyar Honvédség is rendelkezik kutató és elemző képességgel, a közös cél éppen ezért az, hogy e két erőforrás egymást erősítve lássa el feladatait. Ezt az összehangoló feladatot is segíti a most aláírt megállapodás.

LALA3917