Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk számára kiemelten fontos a Száhel-övezet

A Koalíció a Száhelért főképviselőjével egyeztetett a védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2024. június 17. 12:27

Hajnik László védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a ,,Koalíció a Száhelért” politikai szervezet főképviselőjét, a mauritániai származású Hamadi Meimou-t fogadta június 11-én, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében.

VPHÁT Hamadi Meimou_HM_1

A volt mauritániai külügyminiszter, Hamadi Meimou a brüsszeli székhelyű és Száhel-térség fókuszú szervezet kapcsán elmondta, hogy annak fő tevékenységi köre a párbeszéd elősegítése az 53 tagállam között afrikai-afrikai, illetve afrikai-európai relációban. A Koalíció a munkáját négy fő szakmai pillér figyelembe vételével végzi: 1. fejlesztési együttműködés, 2. kihívások elleni küzdelem (terrorizmus, migráció, klímaváltozás), 3. közigazgatási kapacitásfejlesztés, 4. védelmi kooperáció.

A felek egyetértettek a Száhel-térség kihívásai kezelésének fontosságában, illetve támogatták azt az elképzelést, hogy ezeket a kialakulásuk helyén kell kezelni. A szub-szaharai térség számos kihívással (terrorizmus, biztonság hiánya, intézményi alulfejlettség, oktatás minősége, ivóvíz hiánya, egészségügyi problémák) néz szembe. Ezek közvetve, de akár közvetlenül is hatással vannak Európa biztonságára. Emiatt fontos, hogy Magyarország közelgő EU soros elnöksége kapcsán is kiemelt témaként kezeli a Száhel-térséget. Az orosz-ukrán háború árnyékában ugyanis számos tagállam szemében a déli irányú kihívások kezelése másodlagossá vált, annak ellenére, hogy az illegális migráció és terrorizmus jelentette nyomás nem csökkent. A száheli puccshullám következtében mára mindössze Mauritánia és Csád maradt meg stabil államként a régióban. Magyarország ezért komplex támogatási csomagot ajánl fel Csádnak, amelynek humanitárius segítségnyújtás, orvosi misszió, valamint mezőgazdasági fejlesztések támogatása is részét képezi. A csádi elnök meghívására kezdeményezett katonai misszió célja, hogy segítse a migráció megállítását, a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint a helyi fejlesztések biztonságos működését. Biztonság ugyanis nem lehetséges fejlődés nélkül, míg fejlődés sem lehetséges biztonság nélkül. A magyar állásponttal Hamadi Meimou főképviselő is teljes mértékben egyetértett.