Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy különleges iskola különleges évzárója

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. június 17. 13:17

A debreceni központú Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium június 14-én, pénteken tartotta tanévzáró ünnepségét az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár alakulóterén. Az eseményen Szolnok, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely és Debrecen kadétjai voltak jelen, több mint 350 tanuló. Az iskola fennállásának tizedik évfordulója alkalmából a hagyományőrzők ágyúszóval fokozták a hangulatot.

Az esemény kezdetén a hozzátartozók büszke tekintetétől kísérve sorakoztak fel a diákok az alakulótéren. Felemelő érzés volt majdnem négyszáz kadét masírozását figyelni. A zászló és az elöljárók üdvözlése után Fekete András őrnagy, intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket. „Nagyon örömteli a mai ünnepség a diákok számára – nyilatkozta később. – A mai tanévzáró záróeseménye egy sorozatnak, ami az intézmény létrehozásának 10 éves jubileumáról szólt. Minden telephelyről, Debrecenből, Szolnokról, Hódmezővásárhelyről és Nyíregyházáról is érkeztek kadétok, hogy megtapasztalhassák az egybetartozás élményét.”

202406012_Kratochvil évzáró_PAKO_-19

A hazafias honvédelmi nevelés részeként kicsit hangosabb, kicsit feszesebb, kicsit rendezettebb volt az évzáró, mint egy hagyományos iskolában. A kitűnő bizonyítványokért, kiemelkedő teljesítményekért kapott elismerések mellett még egy főhadnagyi előléptetésnek is tanúi lehettek a jelenlévők.

A tanév utolsó napjának természetesen a diákok örültek a legjobban, de az igazán elkötelezettek nyáron is leendő hivatásukra készülnek. A Hajdúnánásról származó negyedéves Ráti Roland július 8-tól részt vesz az egységes alapkiképzésben, mert tanulmányai folytatása mellett tartalékosnak is beáll. „Még egy évet fogok eltölteni az iskolám technikumában, majd feltett szándékom, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem infokommunikáció szakán szerezzek diplomát. A híradás érdekel. A szüleim abszolút támogatnak, hiszen katonának állni nagyon szép dolog. Az iskolában nagyon sok barátra tettem szert a négy év alatt. Átlagon felüli a diákok és a tanárok közötti kapcsolat is.”

202406012_Kratochvil évzáró_PAKO_-26

A Honvédelmi Minisztériumot dr. Töll László ezredes, a HM katonai identitásért felelős miniszteri biztosa, illetve Kiss Ákos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője képviselte az ünnepségen. A jubileumi tanév zárásként pedig a Magyar Tüzéregyesület és a kadétiskola hagyományőrző szakkörének diákjai Halmai Péter százados vezetésével egy 8,5/8,8 centiméter 39 M (r) légvédelmi ágyút élesítettek a korabeli előírásoknak megfelelően, majd tíz díszlövést adtak le a tíz év tiszteletére.

Az ünnepség után a tanárok még a szóbeli érettségire készültek, a diákok pedig vidáman búcsúztak el az alma matertől, hogy átadják magukat a nyári pihenésnek. Az intézmények közös sikere, hogy szeptemberben már négyszáz fölé emelkedik a „kratochviles” diákok száma.