Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-finn védelempolitikai igazgatói találkozó

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2024. június 5. 15:34

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára május 16-17-én hivatalos látogatást tett Helsinkiben. A találkozó célja a tavaly megkezdett védelempolitikai konzultáció folytatása.

202405_Helsinki_magyar-finn védelempolitikai igazgatói találkozó

A magyar delegáció tárgyalást folytatott Janne Kuusela finn védelempolitikai igazgatóval. A felek áttekintették a kétoldalú együttműködés új lehetséges területeit, továbbá a NATO-EU együttműködés aktuális kérdéseit, beleértve a magyar EU elnökség prioritásait és az orosz-ukrán háború fejleményeit. Finn kérésre Hajnik László bemutatta a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. A finn fél az első előadásban a sorkatonai szolgálat és a tartalékos rendszerüket, a másodikban pedig az átfogó finn biztonsági modellt ismertette.

A kétoldalú találkozó margóján Hajnik Lászlót udvariassági látogatáson fogadta Esa Pulkkinen finn védelmi miniszterhelyettes is. Ebben az időpontban rendezték meg a helsinki nagykövetségen a honvédelem napi fogadást, melyen beszédet mondott Breuer Klára nagykövet és Hajnik László helyettes államtitkár.