Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szlovák védelempolitikai igazgatói egyeztetés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. január 19. 10:13

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára január 16-17. között hivatalos látogatás keretében fogadta szlovák partnerét, Robert Bestro védelempolitikai igazgatót és delegációját Budapesten.

1

A szlovák küldöttség tagja volt Martin Čatloš szlovák nemzeti fegyverzeti igazgató is, aki Tömböl László nyugállományú vezérezredessel, nemzeti hadfelszerelési igazgatóval folytatott kétoldalú megbeszélést. A találkozók célja a magyar-szlovák katonai és védelmi kapcsolatok aktualitásainak megtárgyalása, illetve a két ország közötti stratégiai partnerkapcsolatok mélyítése, valamint a lehetséges új együttműködési területek feltérképezése volt.

4

A tárgyalás során a felek megvitatták az aktuális biztonságpolitikai kihívásokat, eseményeket, amelynek keretmetszetét az ukrajnai háború és a közel-keleti helyzet képezte.

A stratégiai környezetet befolyásoló tényezők közül egyetértettek a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartásában, valamint a migráció kezelésének és annak kiindulási helyszínén történő megoldásának fontosságában.

A találkozó során a szlovák delegáció többek között tájékoztatást kapott a magyar haderőfejlesztési programról, a tartalékos- és honvédelmi nevelési rendszer kialakításáról.

2