Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomcsapás, sugárveszély, radioaktív anyagok

Vegyiharc kiképzés a szárazföldnél

Szöveg: Rábel Mónika Eszter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. január 19. 9:06

Atom-, biológiai és vegyivédelmi manuális értékelő tanfolyamot tartott az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainál szolgáló katonáinak.

1

Az atom-, vegyi-, biológiai és radiológiai fegyverek elleni védekezés mindig különálló területet képezett a NATO katonai doktrínák sorában. Ennek oka, hogy ezeket a támadásokat, illetve következményeiket nagy földrajzi kiterjedés és nagyszámú személyi kitettség jellemzi. Így kapott helyet a NATO Egységesítési Egyezményei között a Szövetséges Harcászati Kiadvány (Allied Tactical Publication - ATP 45 (F)), amely a tanfolyam alapját képezi.

Az úgynevezett ATP 45 tanfolyamon hét alakulat mintegy 21 katonája sajátította el a vegyi és radioaktív anyagok kibocsátása következtében kialakuló vegyi-, illetve sugárhelyzetet, valamint a biológiai helyzetértékelési és a különleges értékelési eljárásokat. Mindezek mellett megismerik a veszélyeztetett szervezetek riasztási elveit is.

A kiképzett állomány a képzés elvégzése után alkalmas lesz a veszélyeztett területek elhelyezkedésének és kiterjedésének előrejelzésére, a kialakuló szennyezettség várható időtartamának meghatározására, illetve döntés-előkészítés során az adott helyzetre vonatkozó alapinformációk biztosítására a parancsnok részére. Így a sikeresen levizsgázott katona jogosultságot nyer, hogy részt vegyen saját alakulatánál az Atom, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer (ABV RIÉR) feladatokban.

Tekintettel arra, hogy az atom-, vegyi, biológiai és radiológiai fegyverek, illetve célba juttató eszközeik terén folyamatos a fejlődés, aminek következében módosulnak alkalmazásuk jellemzői és az általuk kifejtett hatások is, a tanfolyamot elvégzők számára – tudásuk folyamatos frissítése érdekében – évente kétszer indítanak képzést.