Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és jég

Éleslövészet a gyalogostiszti felkészítés hajrájában

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2024. január 19. 7:36

Végéhez ér az október óta zajló Egységes Gyalogostiszti Felkészítés, ami a honvéd tisztjelöltek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (NKE HHK) tavaly végzett fiatal hadnagyok, és a Magyar Honvédség állományához tartozó tiszti rendfokozatot szerzett civil diplomával rendelkező katonák vezetői tapasztalatszerzését szolgálja. A január 17-i zárógyakorlaton – éleslövészet során – az NKE HHK elsőévesei kerültek parancsnoki pozícióba.

Egységes Gyalogostiszti Felkészítés KLAC9997_1

Október óta zajlik Táborfalván és környékén az Egységes Gyalogostiszti Felkészítés. A tizenkét hetes tanfolyamon mintegy négyszázan vettek részt, köztük a Magyar Honvédség katonai végzettséggel nem rendelkező, legfeljebb századosi rangú katonái, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar közel 190 elsőéves honvéd tisztjelöltje. A program záróakkordjaként előbb a honvédek, január 17-én pedig az elsőévesek vonultak ki a – meglehetősen hideg – terepre.

„Szakasz szintű éles lőgyakorlat keretében támadótevékenységet folytatott a szakasz egy manőver és két tűztámogató alegységgel, aknavető biztosítással. Tevékenységüket védelembe való átmenettel zárták” – vázolta a gyakorlatot Haáz Áron őrnagy, a felkészítés zászlóaljparancsnoka.

„A mai zárógyakorlaton menetet hajtottunk végre. Én a második rajban, biztosító alegység tagjaként vettem részt. Belövést kaptunk, majd vonalba fejlődtünk és támogattuk a rohamozó alcsoportot, amíg ők átkarolást végeztek. Végül mindhárom raj védelembe szerveződött” – mondta Benkő Lili Veronika hallgató őrmester.

Hozzátette, hogy ebben a tizenkét hétben sok mindent megtanult saját magáról és a társairól is, de elsősorban lövészettel kapcsolatos ismereteket szerzett.

Egységes Gyalogostiszti Felkészítés KLAC9731

„A felkészítés alatt megtanultunk embereket irányítani. Egyaránt voltunk tűzcsoport-, raj- és szakaszparancsnokok, ami alapvetően fontos tapasztalat számunkra” – tette hozzá évfolyamtársa, Takács Donát hallgató őrmester. 

Az Egységes Gyalogostiszti Felkészítést teljesítő honvédek és tisztjelöltek okleveleiket Kajári Ferenc altábornagytól, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesétől és dr. Lippai Péter dandártábornoktól, a kar megbízott dékánjától január 19-én, pénteken vehetik át, Táborfalván.