Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példás biztonság- és védelempolitikai elkötelezettség

Szöveg: Bányász Eszter, Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Szováthy Kinga, Horváth Sztaniszláv |  2024. április 13. 16:20

Robert Brieger osztrák vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottsága elnöke tett látogatást hazánkban. A magas rangú katonadiplomata Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével is egyeztetett.

Habár az EU tagállamait rendszeresen látogatja, Robert Brieger osztrák vezérezredes mostani budapesti tartózkodása a 2024 második félévében kezdődő magyar EU-elnökségre való katonai programsorozat, és az arra való felkészülési időszak nyitányaként is tekinthető. Az Európai Unió Katonai Bizottsága elnökét katonai tiszteletadással köszöntötték a Hősök terén, április 11-én, csütörtökön. A hősök emlékkövének megkoszorúzása után az Európai Unió katonai elöljárója - aki 2022 óta tölti be a tisztséget - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egyeztetett.

Kölcsönös érdekek

Ezt követően a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Brieger vezérezredes kiemelte: látogatásának fő célja az együttműködés megerősítése, illetve a biztonság és védelem területét érintő kulcskérdések megvitatása. „Napjainkban az orosz-ukrán háború és Vörös-tengernél jelenleg fennálló helyzet miatt a személyes találkozások szükségesebbek, mint valaha” – tette hozzá.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a sajtótájékoztatón azonosította soros elnökségünk prioritásait, úgymint a válságkezelés, a képességfejlesztés és a védelmi ipar. Mint hangsúlyozta, mindhárom teljes mértékben összhangban áll az unió Stratégiai Iránytűnek nevezett cselekvési tervével. Ennek kapcsán elhangzott: a Nyugat-Balkán térsége továbbra is kiemelt lesz számunkra, melynek ékes bizonyítéka, hogy dr. Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 eleje óta magyar parancsnoka van az EUFOR Althea műveletnek. A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: a magyar védelmi ipart az Európai Unió ipari és technológiai hálózata integráns részének tekintik. Végül a közös képességfejlesztés kapcsán leszögezte: a közös döntéshozatalt és az interoperabilitást támogatva összekapcsoljuk idei Brave Warrior gyakorlatunkat az EU Integrated Resolve 2024 gyakorlatával.

20240411_Plenaris_latogatas_HVKF_urnal_SZK_01 copy

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, majd dr. Böröndi Gábor vezérezredes külön is egyeztetett az EU Katonai Bizottságának vezetőjével, így Robert Brieger vezérezredes többek között a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeibe is betekintést nyerhetett.

Egyértelmű támogatás

Magyarországi látogatása folytatásaként Brieger vezérezredes Stratégiai és geopolitikai kihívások címmel tartott előadást pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán, ahol dr. Deli Gergely, a felsőoktatási intézmény rektor fogadta. A katonadiplomata ismertette az Európai Unió biztonsági forgatókönyvekre adott válaszaként meghatározott Stratégiai Iránytű elnevezésű cselekvési tervét, amellyel a politikai-gazdasági társulás 2030-ra a korábbi állapothoz képest jelentősen megerősíti biztonság- és védelempolitikáját. Az EU Katonai Bizottságának elnöke szólt az EUNAVFOR ASPIDES idén februárban indított, tengeri védelmi műveletről is, amely a Vörös-tengeren és a Perzsa-öbölben zajló hajózás szabadságának helyreállításáért és megőrzése tevékenykedik.

20240412_EU_Katonai_Bizottság_elnök_NKE_SZL (3)

„A saját integritásáért és függetlenségéért küzdő Ukrajna uniós támogatottsága határozottan szilárd alapokon nyugszik” – szögezte le a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború kapcsán a vezérezredes, ahol arról is beszélt, hogy a szemben álló felek jelenleg „patthelyzetbe” kerültek. „Nem valószínű, hogy az egyik vagy másik oldal néhány héten belül megnyeri a háborút, de Ukrajna támogatásának folytatódnia kell, csupán stratégiai finomhangolásra van szükség” – jelentette ki.

A magas rangú vendég az EU katonai missziói és műveletei kapcsán méltatta az EUFOR Althea művelet első magyar irányítását, és köszönetet mondott a romló biztonsági helyzetű Száhel-övezetben nyújtott nemzetközi katonai segítségért.

Az EU Katonai Bizottságának elnöke megtekintette a Magyar Honvédség által rendszeresített high-tech eszközöket bemutató interaktív, valamint az első világháborúval foglalkozó történeti kiállításokat a Bálna Honvédelmi Központban, majd Kósa Lajos képviselővel, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével folytatott egyeztetést az Országház Hazai Samu báróról elnevezett termében.

Kapcsolódó cikkek