Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegő-föld fotólövészet

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. február 9. 13:35

Tábori kitelepüléssel egybekötött, nappali és éjszakai fotólövészetet hajtanak végre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24-es harci helikopterei február 7-10. között a Veszprémhez közeli MH Bakony Harckiképző Központ lő- és gyakorlóterén.

Levegő-föld_éleslövészet (2)

A Honvédségi és Haderőfejlesztési Program részeként modernizált Mi-24-es harci helikopterek már rendelkeznek éjjellátó berendezésekkel, amelyek tovább növelték a forgószárnyasok harcászati képességeit. A gyakorlat célja az éjjellátó berendezés alkalmazásával olyan harcászati fogások és eljárások begyakorlása, amiket éles lövészeti feladatokkal nem lehet végrehajtani.

A gyakorlat részeként nappali komplex műveleteket is végrehajtottak, amelynek célja a szárazföldi erők konvojának kísérése volt, miközben a helikopterek folyamatos felderítési feladatokat láttak el és információkat adtak a szárazföldi parancsnoknak. A helikopterek információt gyűjtöttek az útvonalról, annak állapotáról, a körzetében lévő lehetséges fenyegetettségekről, és ha kellett, akkor tűztámogatást nyújtottak. A konvoj egyórás menet után érte el az erők fő tevékenységi körzetét, a lőtér területén található konténervárost. Itt a városi hadviselést gyakorolták a helikopterek személyzetei, majd a támogatott erőket visszakísérték a kiindulási körzetbe.

Levegő-föld_éleslövészet (4)

A nappali feladatot követően éjszaka is levegőben voltak a „vasak”. Ennek során gyalogos menetet biztosítottak a levegőből a fő tevékenységi körzetig. A körzet elérése után - az erősen átszegdelt hegyi terepen - kötelékben gyakorolták a szárazföldi erők közvetlen légi támogatását.

A földi és légi tevékenység összehangolását, koordinációját a szárazföldi parancsnok „jobbkezei” az előretolt repülésirányítók, azaz a JTAC-ek végzik. A helikopterek gépszemélyzetei a feladatok végrehajtása során velük vannak folyamatos rádiókapcsolatban. A JTAC képességgel rendelkező katonák azok, akik egyértelműen meghatározzák, hogy hol tartózkodnak a saját és ellenséges erők, valamint, hogy utóbbiak közül, kik az „aktuális célpontok”.